1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik perakende satış sözleşmesinde süre sınırı yok

Elektrik perakende satış sözleşmesinde süre sınırı yok

Enerji Günlüğü – Elektrikte geçici kullanım amaçlı bağlantılar için yapılan perakende satış sözleşmeleri dışında, perakende satış sözleşmesinde...

Elektrik perakende satış sözleşmesinde süre sınırı yok

Enerji Günlüğü – Elektrikte geçici kullanım amaçlı bağlantılar için yapılan perakende satış sözleşmeleri dışında, perakende satış sözleşmesinde süre sınırı bulunmayacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun(EPDK) Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğini Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe koydu.

Perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşma kapsamında hizmet alan veya veren taraflara uygulanacak standart, usul ve esasları belirleyen Yönetmeliğe göre, geçici kullanım amaçlı bağlantılar için yapılan perakende satış sözleşmeleri dışında, perakende satış sözleşmesinde süre sınırı bulunmayacak.

BAŞVURULAR

Yönetmeliğe göre, düzenlemeye tabi tarifeler yoluyla elektrik enerjisi ve/veya kapasite almak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, ilgili görevli tedarik şirketine başvuruda bulunacak.

Başvuru sırasında bu Bölüm hükümlerince belirlenen bilgi ve belgeler sunulacak. Sözleşmeye konu kullanım yeri için görevli tedarik şirketinde mevcut olan bilgi ve belgeler, başvuru sahibinden ayrıca istenmeyecek.

Başvurular, internet üzerinden ya da kayda alınmak suretiyle, telefonla da yapılabilecek.Görevli tedarik şirketi, usulüne uygun olarak yapılan başvuruları, başvuru tarihini izleyen en geç üç iş günü içerisinde sonuçlandıracak. Perakende satış sözleşmesi görevli tedarik şirketi ile başvuru sahibi tüketici arasında imzalanacak ve söz konusu sözleşmenin “aslının aynıdır” onaylı bir nüshası, ilgili tüketiciye verilecek.

Tüketici, perakende satış sözleşmesi kapsamındaki haklarını veya yükümlülüklerini önceden görevli tedarik şirketinin yazılı onayını almaksızın başkalarına devir, temlik ve rehin edemeyecek.

Bir serbest tüketicinin ikili anlaşmasının herhangi bir nedenle sonlandırılması halinde, ilgili görevli tedarik şirketi söz konusu tüketiciye son kaynak tedariği kapsamında elektrik enerjisi ve/veya kapasite sağlamakla yükümlü olacak.

KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMI

Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi, kaçak tespit süreci sonucunda kaçak elektrik enerjisi tüketimi tespit edilen gerçek veya tüzel kişilerin elektrik enerjisini keserek sayacı mühürler ve Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacak.

Sayaçların tüketimleri doğru kaydetmediği şüphesi bulunması durumunda sayaç sökülerek yerine uygun bir sayaç takılmak sureti ile incelemeye alınacak. Sökülen ve takılan sayaçlarla ilgili sayaç sökme takma tutanağı düzenlenecek. İnceleme sonucunda sayaca müdahale edilerek tüketimin doğru tespit edilmesinin engellenmesi suretiyle elektrik enerjisinin eksik veya hatalı ölçülerek veya hiç ölçülmeden tüketildiğinin labaratuvar raporu ile tespiti halinde, kaçak tespit tutanağı düzenlenecek.

Kaçak elektrik enerjisi kullanımına ilişkin olarak yapılacak hesaplamada esas alınacak süre meskenlerde doğru bulgu ve belgelere dayandırılması kaydıyla kaçak elektrik enerjisi kullanılmaya başlandığı tarih ile kaçak tespitinin yapıldığı tarih arasındaki süre olup bu süre 12 ayı geçemeyecek. Doğru bulgu ve belgelerin bulunmaması halinde bu süre 90 gün olarak alınacak.

Diğer abone gruplarında ise hesaplama süresi, perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşma yapılmış olan yerler için,son endeks okuma ile tutanak düzenlenmiş olması kaydıyla kontrol, mühürleme, kesme-bağlama, sayaç değiştirme işlemleri gibi, sayaç mahallinde dağıtım şirketince gerçekleştirilmişolan en son işlem tarihi ile kaçak tespitinin yapıldığı tarihe kadar olan süredir ve bu süre 90 günü geçemeyecek. Ancak, sayaçtan geçirilmeden ayrı bir hatla kaçak elektrik enerjisi kullanımının tespiti halinde, kullanım süresi esas alınır. Ancak bu süre 180 günü geçemeyecek.

Tüm kaçak kullanımlara ilişkin hesaplamalar Kurul onaylı fonsuz tarife tablolarındaki ilgili tüketicinin abone grubuna ilişkin tek terimli, tek zamanlı tarife üzerinden yapılacak. Yapılan hesaplamalarda reaktif enerjiye ve trafo kayıplarına ilişkin bedeller ile abone/okuma/fatura başına uygulanan bedeller dikkate alınmayacak.

GÜVENCE BEDELİ

Görevli tedarik şirketi, kullanım yerinin değişmesi ve/veya perakende satış sözleşmesinin sona ermesi veya sözleşmenin feshi halinde, tüketicinin elektrik enerjisi tüketim bedelini ödememesi ihtimaline karşılık olarak, borcuna mahsup etmek üzere güvence bedeli talep edecek. Güvence bedeli, makbuz karşılığında nakit ya da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından teminat vermesi uygun bulunmuş finans kuruluşlarınca düzenlenen süresiz ve kesin teminat mektubu olarak verilebilir. Ancak, mesken abone grubundaki tüketiciler güvence bedelini sadece makbuz karşılığında nakit olarak verecekler. Tüketicinin ek güç talebinin olması durumunda, 34 üncü ve 35 inci madde hükümleri dikkate alınarak ek güç karşılığında fark güvence bedeli alınacak. Sözleşmenin feshi veya sona ermesi veya eski sayacın ön ödemeli sayaçla değiştirilmesi durumunda güvence bedeli iade edilecek.

Ön ödemeli sayaç tesis eden tüketicilerden ve Genel Aydınlatma Yönetmeliği kapsamında olan yerler ile ibadethanelere ilişkin aboneliklerden güvence bedeli alınmayacak.

TALEP BİRLEŞTİRME SURETİYLE SERBEST TÜKETİCİ NİTELİĞİ KAZANMA

16/3/2013 tarihinden önce, aynı tüzel kişilik ya da doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin yarısından fazlası aynı tüzel kişiye ait olan tüzel kişi altında talep birleştirme suretiyle serbest tüketici niteliği kazanarak tedarikçisini seçenlerin, bu haklarını kullanmalarına serbest tüketici limitinin sıfır olarak belirlendiği ayın sonuna kadar izin verilecek. Ancak serbest tüketici hakkını bu şekilde kullanmakta olan tüketim noktalarından herhangi birisinin, Kurul onaylı perakende satış tarifesi kapsamında elektrik enerjisi temin etmeye başlaması halinde, yeniden ilgili tüzel kişi altında talep birleştirme kapsamına dönmesine izin verilmeyecek.

Bu Yönetmeliğin yayımlandığı tarih itibariyle 25/9/2002 tarihli ve 24887 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği ile 4/9/2002 tarihli ve 24866 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Serbest Tüketici Yönetmeliği yürürlükten kalktı.

Önceki ve Sonraki Haberler