1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik şebeke çalışmasında trafiği aksatmaya son!

Elektrik şebeke çalışmasında trafiği aksatmaya son!

Enerji Günlüğü - Sakarya Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (SEDAŞ), yeraltı elektrik iletim hattı çalışmalarında trafiği aksatmamak için yatay sondaj...

Elektrik şebeke çalışmasında trafiği aksatmaya son!

Enerji Günlüğü - Sakarya Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (SEDAŞ), yeraltı elektrik iletim hattı çalışmalarında trafiği aksatmamak için yatay sondaj yöntemini kullanıyor. 

SEDAŞ'tan yapılan açıklamada, elektrik dağıtım şebekesinde yeni yatırımları gerçekleştirilirken teknolojiden üst düzeyde yararlanıldığı belirtildi. Açıklamaya göre SEDAŞ, şehir merkezlerinde açık kazı yapılamayacak bölgelerde, özellikle demiryolu yada karayolu geçişlerinde, trafiğin aksamaması istenilen yerlerde ya da daha önce Telekom, Botaş, su ve kanalizasyon kuruluşları tarafından döşenen boruların, kabloların zarar görmemesi istenen yerlerde yatay sondaj teknolojisini kullanarak yeraltı kablolu enerji nakil hattı tesisleri yapıyor.

SEDAŞ AVRUPAYLA BİRLİKTE KULLANMAYA BAŞLADI

1983 yılından bu yana Amerika' da uygulanan yönlendirilebilir kazısız yatay sondaj tekniği 1990'lı yıllardan itibaren Avrupa ülkelerindeki projelerde kullanılmaya başlandı. SEDAŞ’ta yeraltı kablolu enerji nakil hattı yapım işlerinde Sakarya, Kocaeli, Gebze, Bolu ve Düzce ile sınırlı bölgesinde altyapı çalışmalarında gerektiğinde yatay sondaj teknolojisini kullanıyor. SEDAŞ kullanılan teknoloji ile uzaktan kontrol sistemi sayesinde iş ve işçi güvenliğini de sağlıyor. Yeraltı kablolu tesis yapımı için, kılavuz deliğin açılması aşamasında yumuşak veya sert zeminler için tasarlanmış delici uçlar kullanılıyor.

YATAY SONDAJ İLE ERENLERE YENİ HAT

SEDAŞ yatırım programı kapsamında son olarak Erenlerin artan enerji ihtiyacını karşılamak için, TEİAŞ 154/34,5 Kilovolt indirici merkezden 4 devrelik 12 adet yeraltı kablosunu Maltepe mahallesinden Yeşiltepe Mahallesine ulaştırmak için Orhangazi caddesi dışında TEİAŞ kampüs girişinde yatay sondaj çukuru açıldı. Yatay sondaj makinesinden gönderilen delici uçları taşıyan boruların esnekliği sayesinde istenilen derinliğe inilerek belirlenen istikamette yönlendirme işlemi tamamlandı. Yatay sondaj yapıldığı için asfalt kazılmadan, Orhangazi caddesinin asfalt yapısı kesilmeden ve şehir girişinde çok yoğun olan trafik akışı aksatılmadan, 34 bin 500 voltluk 12 adet yeraltı kablosunun ayrı ayrı SEDAŞ ve TEİAŞ kampüs kapısı önünden ve Orhangazi caddesi altından karşıya geçişi sağlandı.

Önceki ve Sonraki Haberler