1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik tedarik şirketlerinin avans ödemelerine erteleme

Elektrik tedarik şirketlerinin avans ödemelerine erteleme

EPDK, son kaynak tedarikiyle sorumlu görevli tedarik şirketlerinin avans ödemelerinin ortalama 40 gün ötelenebilmesine karar verdi.

Elektrik tedarik şirketlerinin avans ödemelerine erteleme

Enerji Günlüğü - Son kaynak tedarikiyle sorumlu görevli tedarik şirketlerinin elektrik enerjisi tedarikinde görevlerini yerine getirmesindeki mali zorlukların nispeten azaltılması için avans ödemeleri ortalama 40 gün ötelenebilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Son kaynak tedarikiyle sorumlu görevli tedarik şirketlerinin (GTŞ) avans ödemelerinde yaşanabilecek aksamalardan nihai tüketicilerin en az şekilde etkilenmesi amacıyla bu şirketlerin avans ödemelerinin ortalama 40 gün ötelenebilmesine karar verdi. 

EPDK'dan yapılan açıklamada, son dönemde bütün dünyada yaşanan enerji üretim maliyetlerindeki artışların ülkemizi de etkilediği hatırlatıldı. Bu durumun son kaynak tedarikiyle sorumlu görevli tedarik şirketlerinin (GTŞ) tedarik maliyetlerinin artmasına ve nihayetinde bütün tüketici gruplarının olumsuz etkilenmesine sebep olduğu ifade edilerek, "Ayrıca GTŞ’lerin spot elektrik piyasasındaki işlem hacminin artması sebebi ile avans ödemelerinde sorunlar yaşanabileceği, bunun da piyasa yapısında bozucu etki yapabileceği tespit edilmiştir" denildi. 

Açıklamada şöyle devam edildi: “GTŞ'lerin günlük gerçekleşen avans ödemelerinde yaşanacak aksamaların söz konusu şirketlerin organize piyasalarda alış yönlü işlem yapamamalarına neden olabileceği, tüketiciye tedarik etmekle yükümlü oldukları elektrik enerjisini daha yüksek maliyetle satın almak zorunda kalabileceği, en önemlisi de nihai fiyatlara artış yönünde baskı oluşturabileceği değerlendirilmiştir.  Bu durumun nihai tüketicinin üzerinde olumsuz mali etkilere sebep olmasının engellenmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun dünkü toplantısında alınan kararla “Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kabul edilmiştir.  Bahse konu değişiklik kapsamında GTŞ’lerin avans ödemelerinde yaşanabilecek aksamalardan nihai tüketicilerin en az şekilde etkilenmesi amacıyla bu şirketlerin avans ödemelerinin ortalama 40 gün ötelenebilmesine karar verilmiştir. 

Ayrıca Kurul tarafından alınan diğer bir kararla da GTŞ’lerin geçici süreyle, Temmuz ve Ağustos 2022 aylarına ilişkin, avans ödemelerinin ötelenebilmesine imkan tanınmıştır. Böylelikle GTŞ’lerin nihai tüketicilere elektrik enerjisi tedarikinde görevlerini yerine getirmesindeki mali zorlukların nispeten azaltılması ve tedarik edilen enerji arzının sürekli olarak sağlanması hedeflenmektedir. Piyasalarımızda yaşanan gelişmeleri titizlikle takip eden Kurumumuz emtia fiyatlarındaki yükseliş sebebiyle yaşanan küresel artışlardan tüm sektör paydaşlarının ve özellikle de tüketicilerimizin en az şekilde etkilenmesi için gerekli düzenlemeleri yapmaya devam edecektir.”

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler