1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Elektrikte kurulu güç 74 bin MW’yi aştı

Elektrikte kurulu güç 74 bin MW’yi aştı

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin elektrik üretimindeki toplam kurulu gücü 74 bin MW seviyesinin üzerine yükseldi.Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin verilerine...

Elektrikte kurulu güç 74 bin MW’yi aştı

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin elektrik üretimindeki toplam kurulu gücü 74 bin MW seviyesinin üzerine yükseldi.

Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin verilerine göre, bu yılın ilk üç ayında Türkiye’nin elektrik üretimi kurulu gücüne 893 MW’lik yeni güç eklendi. Böylece 31 Mart 2016 tarihi itibariyle Türkiye’nin toplam elektrik üretimi kurulu gücü 74 bin 39,4 MW’ye ulaştı.

GÜNEŞİN KATKISI ARTTI

Yılın ilk üç ayında Türkiye’deki elektrik üretim tesisi sayısında hızlı bir artış yaşandı. Tesis sayısı 152 adetlik artışla 1666’ya yükseldi. Bu artışta, tamamına yakını 1 MW ve altında bulunan güneş enerjisi santrallerinin devreye girmesinin etkisi oldu. TEİAŞ verilerine göre yılın ilk üç ayında ulusal şebekeye 137 adet GES bağlanmış durumda. Yeni bağlanan GES’lerin toplam kurulu gücü ise yaklaşık 110 MW. 31 Mart itibariyle şebekeye elektrik veren toplam GES kurulu gücü ise 357.7 MW.

BEŞ LİSANSSIZ ÜÇ LİSANSLI RES

Yılın ilk üç ayında rüzgar enerji santrali (RES) sayısı da 8 adetlik artışla 130’a yükseldi. Yeni bağlanan 8 RES’in 3’ünü lisanslı tesisler, 5’ini ise lisanssız RES’ler oluşturuyor. Böylece 31 Mart itibariyle Türkiye’nin toplam RES kurulu gücü 4603 MW’ye ulaştı.

2 KÖMÜR 4 GAZ SANTRALİ DAHA

Türkiye’deki kömür ve doğalgaza dayalı santral sayısı da yılın ilk aylarında artış gösterdi. Bir adet ithal kömüre dayalı santral, 4 adet doğalgazla çalışan santral daha devreye alınırken, yerli kömürle çalışan santral sayısında da bir adet artış oldu.

EN BÜYÜK PAY DOĞALGAZIN

Türkiye’nin elektrik kurulu gücündeki en büyük pay 21.2 bin MW ile doğalgaza dayalı tesislere ait. Bu rakama, doğalgazın çok yakıtlı santrallerdeki payı dahil değil. İkinci sırada ise 19.3 bin MW ile barajlı hidrolelektrik santraller yer alıyor. Aslında, akarsu tipi hidroelektrik santrallerin 6.9 bin MW’lik kurulu gücü de eklendiğinde toplamda 26 bin MW ile HES’lerin toplam içindeki payı gaz santrallerinin biraz üzerinde denilebilir. Ancak çok yakıtlı santraller dikkate alınırsa, gaz santralleriyle HES’lerin kurulu güçteki paylarını eşit saymak da mümkün.

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler