1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO: Elektrik su doğalgaz internet bedelleri ertelenmeli

EMO: Elektrik su doğalgaz internet bedelleri ertelenmeli

Elektrik Mühendisleri Odası elektrik, su, doğalgaz ve internet bedellerinin, kriz sonrasına kadar ertelenmesi gerektiğini bildirdi. 

EMO: Elektrik su doğalgaz internet bedelleri ertelenmeli

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası elektrik, su, doğalgaz ve internet bedellerinin, kriz sonrasına kadar ertelenmesi gerektiğini bildirdi. 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), yayımladığı basın açıklamasında elektrik, su, doğalgaz ve internet bedellerinin kriz sonrasına kadar ertelenmesi; borç nedeniyle elektrik ve internet hizmetlerinin kesilmemesi; kesilenlerin açılması; bu borçlardan kaynaklanacak kayıpların da Hazine tarafından karşılanması çağrısında bulundu. 

Çin`de başlayıp, yüzlerce ülkede hızla yayılan Koronavirüs salgını nedeniyle vefat edenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen EMO, salgınla ilgili eşgüdüm toplantısına Türk Tabibler Birliği’nin (TTB) çağrılmamasının anlaşılmaz olduğu bildirildi ve salgınla ilgili toplantılarda TTB, DİSK, TMMOB, KESK ve muhalif tüm siyasi örgütlerin görüşlerinin alınması gerektiği kaydedildi. 

Toplantı sonrası açıklanan 19 maddelik tedbir paketinin hayal kırıklığı yarattığını kaydeden açıklama şöyle devam etti, “Tedbirlerin içeriğine bakıldığında, son birkaç yıldır ekonomi yönetiminin açıklamasına alıştığımız  ‘Tedbirler Paketi’ne benziyor. Alınan tedbirlerin yaşanan sürecin ciddiyetine ve sorumluluğuna uygun olmadığı görülmektedir. Halkın ve toplumun yaşamsal ihtiyaçlarını dikkate alan tedbirler alınmalıdır. 

Öncelikli önerilerimiz;
Uzmanlar krizin öngörülenden daha uzun süreceğini ifade ediyor. Alınan bütün tedbirlerde, bilim ve aklın ışığında, kamu yararı gözetilmelidir.

  1. “Evde Kalın” önerisi doğru bir öneridir. Bu önerinin yol açtığı işsizlik, açlık vb tüm ekonomik ve toplumsal maliyetler kamu yönetimi tarafından karşılanmalıdır.
  2. Bütün kurumlarda işten çıkarmalar durdurulmalıdır. Çalışanlar için İşsizlik Fonu ve kamu kaynakları kullanılmalıdır.
  3. Sağlık çalışanlarının sağlık güvenliği sağlanmalıdır.
  4. Sağlık denetimleri genelleştirilmeli ve çalışanların işyerine geliş gidişlerini sağlayacak toplu servis araçları sağlanmalı ve bedeli kamu tarafından karşılanmalıdır.
  5. Öncelikle elektrik, su, doğalgaz ve internet bedelleri, kriz sonrasına kadar ertelenmelidir. İleri yaşlardaki yurttaşların yaşadığı meskenler başta olmak üzere, fatura ödenmediği gerekçesiyle elektrik kesintisi yapılmaması sağlanmalıdır.
  6. Evden çalışma ve uzaktan eğitim internet kullanımını artıracaktır. Servis sağlayıcıların kapasiteleri arttırılmalıdır.
  7. Tıbbi malzeme, temizlik ve dezenfekte üreten fabrika ve işletmelerin kapasiteleri artırılmalı, EMO’nun bünyesindeki mühendislik hizmetlerine de ihtiyaç duyulan bu sektörlerde istihdam artışına gidilmeli, sahada bilfiil çalışması gereken mühendisler için gerekli korunma ekipmanları sağlanmalıdır.
  8. 65 yaş ve üzeri yurttaşlarımızın sokağa çıkmalarının yasaklanması nedeniyle serbest müşavir, mühendis ve yapı denetimi sisteminde görev yapan bu yaş grubundaki meslektaşlarımızın hizmetlerinde aksamalar olmuştur. Kamu hizmetinin devam etmesi açısından meslektaşlarımıza sınırlı süreli çalışma izni verilmesi yeniden değerlendirilmelidir.

Bir kamu hizmeti ve insanlık hakkı olarak sunulması gereken sağlık sektörünün piyasalaştırılması nedeniyle bu kadar hazırlıksız yakalandığımız görülmektedir.

İçinden geçtiğimiz sürecin şeffaf olarak işletilmesi büyük önem taşımaktadır. Sağlık Bakanlığı, hastalığa yakalananların bulundukları iller, hastaların durumu, hastalık kaynakları, yapılan tanı testi sayısı ve pozitif-negatif sonuçları ile ilgili, açık, net ve hızlı bir şekilde kamuoyuna bilgi vermelidir”.

Önceki ve Sonraki Haberler