1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. En büyük kömür finansörleri Çin, Japonya ve ABD

En büyük kömür finansörleri Çin, Japonya ve ABD

Enerji Günlüğü - Kömür yatırımlarında Japon bankaları finansörler listesinde, Çin bankaları ise aracılık yüklenimi listesinde bir numarada yer alıyor....

En büyük kömür finansörleri Çin, Japonya ve ABD

Enerji Günlüğü - Kömür yatırımlarında Japon bankaları finansörler listesinde, Çin bankaları ise aracılık yüklenimi listesinde bir numarada yer alıyor. Planlama aşamasındaki kömürlü termik santrallere en yüksek miktarda kurumsal yatırım yapan ise ABD’li şirketler.

Kısa süre önce yayınlanan IPCC 1,5°C Özel Raporu ve BM Emisyon Açığı Raporu’nun kömürden çıkışın hızlandırılmasına dair sert uyarılarına rağmen, küresel kömürlü termik santral filosu büyümeye devam ediyor. Urgewald, BankTrack ve 26 STK tarafından bugün Katowice’deki BM İklim Zirvesi’nde kamuoyuyla paylaşılan bir araştırma, planlama aşamasındaki çok sayıda yeni kömür projesini destekleyen banka ve yatırımcıların isimlerini gün ışığına çıkarıyor. 

Araştırma sonuçlarına göre, finans sektörü Ocak 2016 ve Eylül 2018 arasında dünyanın en büyük 120 yeni kömürlü termik santral projesi sahibine 478 milyar doların üzerinde yatırım yaptı. 

KREDİ FİNANSMANININ % 30’U JAPON BANKALARINDAN

1 Ocak 2016’dan bu yana, 235 ticari banka en büyük 120 kömürlü termik santral işletmecisine 101 milyar ABD dolarının üzerinde direkt finansman sağladı. En büyük kredi finansörleri 12,8 milyar dolar ile Mizuho Financial ve 9,9 milyar dolar ile Mitsubishi UFJ Financial isimli Japon bankaları oldu. Böylece kredi finansmanın %30’u Japon bankaları tarafından sağlandı. Finansmanın %25’i ise birçoğu kömürü sınırlandıran politikalar izlemesine rağmen, hâlâ Avrupa bankaları, %12’si Çin bankaları tarafından veriliyor.

CİTİGROUP, HSBS VE İNG İLK ÜÇTE

Kömürlü santral işletmecilerinin en büyük 10 kredi finansörü listesinde ABD’den Citigroup (3,4 milyar ABD doları) ve Avrupa’dan HSBC (3,2 milyar ABD doları), Standard Chartered (2,2 milyar ABD doları) ile ING (1,9 milyar ABD doları) yer alıyor. 

EN BÜYÜK ARACILAR ÇİN BANKALARI

Ocak 2016’dan bu yana, 238 uluslararası banka aracılık yüklenimi faaliyetleri aracılığıyla kömürlü termik santrali projelerine 377 milyar doların üzerinde finansman sağlandı. Çin’den Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) 24,5 milyar ABD doları ile dünyanın bir numaralı kömür santrali aracılık yüklenicisi konumunda. İkinci sırada, 19 miyar dolar ile yine Çin’den China International Trust and Investment Corporation (CITIC Bankası) yer alırken, Bank of China 18,2 milyar dolarla üçüncü sırada yer alıyor. Aracılık yüklenimi faaliyetlerinin %73’ü Çin bankaları tarafından gerçekleştiriliyor.

Kömürlü termik santrallere kredi finansmanı sağlayan birçok ABD, Avrupa ve Japon Bankası aynı zamanda aracılık yüklenim faaliyetlerinde de önemli ölçüde rollere sahipler. Bunlardan bazıları Citigroup (6 milyar ABD doları), HSBC (5,2 milyar ABD doları), ve Mizuho Financial (5,2 milyar ABD doları). Toplamda, termik santral proje sahiplerine akan paranın %7,5’i Avrupa bankaları, %5,2’si Japon bankaları ve %4,7’si ABD bankaları tarafından aracılık yüklenim faaliyetleri vasıtasıyla sağlanıyor.

EN BÜYÜK KURUMSAL YATIRIMCI ABD

Araştırma, 2018 yılında en büyük 120 kömürlü termik santral proje sahibine toplam 139 milyar dolarlık yatırım yapan 1206 kurumsal yatırımcıyı da ortaya koyuyor.

En büyük yatırımcı, 56 kömür santrali operatörünün 11 milyar dolar değerinde hisse senedi ve tahviline sahip olan ABD’li yatırım devi BlackRock. İki numarada ise, 41 kömürlü termik santral işletmecisinde 7,3 milyar dolar yatırımı bulunan Japonya Hükümeti Emeklilik Fonu yer alıyor. Üçüncü sırada Malezya’dan Khazanaj Nasional (6,7 milyar ABD doları), ve ardından ABD’li yatırım yönetim şirketi Vanguard (6,2 milyar ABD doları) ve Güney Kore Ulusal Emeklilik Hizmeti (4,5 milyar ABD doları) yer alıyor. 

Kömür santrali işletmecilerine en fazla para yatıranlar ABD’li yatırımcılar. ABD’li yatırımcılar kömür santrali operatörlerine yapılan toplam kurumsal yatırımların %35’ini teşkil ediyor. Avrupalı yatırımcılar %16, Japon yatırımcılar %14’lük paylarla ABD’li yatırımcıları takip ederken, Çin ve Hindistanlı yatırımcılar sırasıyla kömürlü termik santral operatörlerinin hisse senetleri ve tahvillerine yapılan kurumsal yatırımların sadece %6 ve %7’sini teşkil ediyor.

 
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler