1. HABERLER

  2. PETROL

  3. En İyi Rafineri Finansman Anlaşması STAR’ın

En İyi Rafineri Finansman Anlaşması STAR’ın

Enerji Günlüğü - SOCAR’ın İzmir Aliağa’da kurduğu STAR Rafineri’nin finansman anlaşması, “Avrupa’da Yılın En İyi Rafineri Finansman Anlaşması”...

En İyi Rafineri Finansman Anlaşması STAR’ın

Enerji Günlüğü - SOCAR’ın İzmir Aliağa’da kurduğu STAR Rafineri’nin finansman anlaşması, “Avrupa’da Yılın En İyi Rafineri Finansman Anlaşması” ödülünü aldı.

Yatırım projelerinin finansmanı konusunda referans niteliği taşıyan saygın yayınlardan biri olan Infrastructure Journal (IJ), iş ve finans dünyasının 2014’teki yıldızlarını seçti. Bu çerçevede enerji yatırımı projelerinde 2014’ün en iyileri de belli oldu.

IJ Global’in belirlediği Avrupa ve Afrika ödülleri önceki gün Londra’da düzenlenen törende, sahiplerini buldu. Türkiye’de ‘özel sektör eliyle yapılan ilk rafineri projesi’ özelliği taşıyan Star Rafineri’nin 3.29 milyar dolar değerindeki proje finansmanı, Uluslararası Finans Proje Ödülleri kapsamında, ‘En İyi Rafineri Finansman Anlaşması’ ödülünü aldı. IJ Global yetkilileri, STAR Rafineri proje finansmanın, kredi miktarı ve süresi bazında kendi türünde bir ilk olduğunu vurguladı.

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz anlaşmanın, kredi tutarı, teminat yapısı ve vade özellikleriyle Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilmiş en büyük, çok kaynaklı ve en sofistike proje finansmanı işlemi olduğunu söyledi. Kenan Yavuz şöyle konuştu:

“Projemizin finansman paketine 6 farklı ülkeden 7 ithalat kredi kuruluşu, 13 uluslararası ticari banka, 2 yabancı kalkınma bankası ve Türkiye’den de Garanti Bankası iştirak ediyor. Kaynak çeşitliliği açısından da Türkiye’de bir ilk oldu. Anlaşmanın aynı zamanda 2014 yılında Avrupa-Ortadoğu-Afrika bölgesinde gerçekleşmiş en büyük petrol ve doğalgaz bazlı proje finansmanı olmasından mutluluk duyuyoruz.”

2018yılının ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi planlanan STAR Rafinerisi ile Türkiye ekonomisinin cari açık sorununun çözümüne, asgari 2.5 milyar dolarlık katkı sağlanacağının altını çizen Kenan Yavuz “Bunun gibi 10 proje daha olsa, cari açığın enerji ithalatı dışında kalan kısmı ortadan kalkar. Yılda işleyeceğimiz 10 milyon ton ham petrol, ülkemizin net ithalatçı olduğu ürünlere dönüşürken, dövizimiz yurtdışına gitmeyecek. Yaratılacak katma değer ülkemizde kalacak, insanımızın refahına ve ülkemizin kalkınmasına hizmet edecek” ifadelerini kullandı.

STAR Rafineri’nin toplam maliyetinin 5.7 milyar dolara ulaşacağını belirten Kenan Yavuz, ”Bu tutarın 3.29 milyar dolarlık kısmını proje finansman kredisiyle, kalan bölümünü ise öz kaynaklarımızla gerçekleştireceğiz” dedi. Rafineri, Türkiye’de tek noktaya yapılan en büyük yatırım olmasının yanı sıra, dünyanın en çevreci, en verimli ve en ileri teknolojisine sahip olma özelliklerini de taşıyor.

STAR Rafineri, bu yıl Global Financial Conferences organizasyonunun ‘Yılın En İyi Bono ve Kredi İşlemleri’ (Bond & Loans Award)ödüllerinin Türkiye ayağında 3 dalda birden ödül aldı. Reuters’ın Project Finance International Dergisi’nin de ‘En İyi Rafineri Finansmanı Anlaşması’ ödülüne layık görüldü.

Önceki ve Sonraki Haberler