1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Enerji Bakanından kömür yatırımcısına kolaylık sinyali

Enerji Bakanından kömür yatırımcısına kolaylık sinyali

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Berat Albayrak, kömür yatırımları için bürokrasiyi azaltıp kılçıksız bir şekilde yatırımcıya sunmak istediklerini...

Enerji Bakanından kömür yatırımcısına kolaylık sinyali

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Berat Albayrak, kömür yatırımları için bürokrasiyi azaltıp kılçıksız bir şekilde yatırımcıya sunmak istediklerini söyledi.

Hürriyet gazetesinden Abdülkadir Selvi'nin haberine göre, Enerji Bakanı Berat Albayrak dün Ankara’da gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında yerli enerji konusunda çalışmaların hızlandırıldığını belirterek, "Yatırımcı geldiğinde çok net bir şekilde şunu görmek istiyor; Ben girdim aldım ama beni Ankara kapılarında süründürmeyin, bekletmeyin, oradan oraya koşturmayın. Biz mümkün olduğunca izinler noktasında bir çok konuyu çözüp kamu olarak tabiri caizse kılçıksız bir şekilde yatırımcıya sunalım istiyoruz.” ifadesini kullandı. 

AYRI BİR KÖMÜR YASASI HAZIRLIYORUZ

Albayrak, mevcut maden yasasının ihtiyaca cevap vermediğini belirterek, “Dünyadaki birçok ülkede kömüre dayalı ülkelerde maden yasası değil, başlı başına bir kömür yasası var. Biz çalışmayı başlattık. Bunu da ilk fırsatta gündeme getireceğiz. Mevcut yatırımlarda metan gazı drenajı dahil, iş güvenliği ve işçi sağlığı dahil kömür üretimi konusunda müstakil bir yasa hazırlıyoruz. Dünyadaki işin güvenlik tarafıyla ilgili en yüksek standartları esas alıyoruz” dedi.

NÜKLEERE İSTEMEZÜKÇÜ YAKLAŞIM VAR

Türkiye’de nükleer enerji karşıtı bir lobi olduğunu kaydeden Albayrak, nükleerin kendileri için olmazsa olmaz olduğunu ve nükleerle ilgili daha somut bir iletişim stratejisi ve algı yönetimi izleyeceklerini ifade etti. 

Albayrak, "Bütün dünyada 450’den fazla nükleer santral işletiliyor, 100’den fazlasının inşaatı sürüyor. Türkiye’nin nükleeri kullanmamasının ve sözde çevreci söylemlerle yapılmamasının hiçbir rasyonel tarafı yok. Fukuşima sonrası birçoğu ek güvenlik tedbirleri de ortaya konularak yapıldı. Fukuşima’ya rağmen bu kadar nükleer santral inşa edilir olması gözardı edilebilir bir nokta değil. Kararlı bir şekilde Türkiye’yi gelecekteki durumlara hazırlamamız için nükleerden vazgeçemeyiz. İki hafta önceki ABD ziyaretinde de bunu konuştuk. Özellikle Ermenistan’daki MetZamor santrali ciddi risk teşkil ediyor. Allah muhafaza teknik bir kaza olması halinde bölge ülkeleri için çok ciddi risk. Bulgaristan da hakeza öyle. Çevreci arkadaşlara tavsiyem, biraz da buralarla ilgilensinler” dedi. 

Albayrak ayrıca üçüncü nükleer için yeriyle ilgili seçenekleri azaltılarak 10-15’e indirdiklerini de sözlerine ekledi. 

Önceki ve Sonraki Haberler