1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji dönüşümünün sosyoekonomik getirisi maliyetini üçe katlıyor

Enerji dönüşümünün sosyoekonomik getirisi maliyetini üçe katlıyor

Türkiye'nin temiz enerji dönüşümü için yılda 12,3 milyar dolar yatırım yapılması gerekirken, dönüşümle sağlanacak sosyoekonomik faydanın bu yatırımdan 3 kat fazla olacağı öngörülüyor.

Enerji dönüşümünün sosyoekonomik getirisi maliyetini üçe katlıyor

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin temiz enerji dönüşümü için yılda 12,3 milyar dolar yatırım yapılması gerekirken, dönüşümle sağlanacak sosyoekonomik faydanın bu yatırımdan 3 kat fazla olacağı öngörülüyor.

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi ‘Türkiye’de Elektrik Sistemi Dönüşümünün Sosyoekonomik Etkileri’ raporunu açıkladı. Rapora göre, enerji dönüşümü için yılda 12,3 milyar dolar yatırım yapılması gerekli. Buna karşılık istihdamdan dış ticaret açığına kadar çeşitli alanlarda bunun üç katı getiri yaratılacak. 

DIŞ TİCARET DENGESİNE YILDA 10 MİLYAR DOLAR POZİTİF ETKİ

Mevcut durum ve dönüşüm olmak üzere iki senaryoya göre hazırlanan raporda,  dönüşüm senaryosu uygulandığında, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği Türkiye'nin dış ticaret dengesi üzerinde ciddi etki gösterecek. Sanayi ihracatının artması ve ithalatın düşmesiyle dış ticaret dengesinde yıllık 10 milyar dolar pozitif etki oluşturabiliyor.

Çalışmada ayrıca 2030’a gelindiğinde yalnız ithal yakıt maliyetinde yıllık 1 milyar dolar tasarruf edilebileceği belirtiliyor. 

Elektrik üretiminde fosil yakıt kullanımının yol açtığı sağlık ve çevre maliyetleri yıllık 2,5 milyar dolardan 1,1 milyar dolara indirilebilirken, karbon emisyonlarının azalmasının 1,3 milyar dolar fayda sağlayabileceği hesaplanıyor.

“TÜRKİYE UZUN VADELİ BİR PLAN OLUŞTURMALI”

Enerji dönüşümünün sağlık, çevre ve ücret gelirleri açısından olumlu sonuçlar ortaya koyduğunu belirten SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Yönlendirme Komitesi Başkanı Selahattin Hakman, Türkiye’nin dönüşümün faydalarından ve uluslararası finansmandan yararlanabilmek için enerji dönüşüm yolculuğuna devam etmesi gerektiğini kaydetti. Hakman, “2030-2050 arasında iklim hedefleriyle aynı doğrultuda, geniş perspektifli ve uzun vadeli bir plan gerekiyor. Böylesi bir planla iklim değişikliği ile küresel mücadeleye katkıda bulunulurken, aynı zamanda ekonomik kalkınma sağlanabilir” dedi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler