1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji Hanım`ın faturası yüzde 33 geriledi

Enerji Hanım`ın faturası yüzde 33 geriledi

Enerji Günlüğü - Türkiye’yi il il dolaşarak kadınlara evlerde enerjiyi verimli kullanma yöntemlerini anlatan Enerji Hanım, kendisin de uyguladığı yöntemlerle...

Enerji Hanım`ın faturası yüzde 33 geriledi

Enerji Günlüğü - Türkiye’yi il il dolaşarak kadınlara evlerde enerjiyi verimli kullanma yöntemlerini anlatan Enerji Hanım, kendisin de uyguladığı yöntemlerle evindeki elektrik faturasını üç ayda yüzde 33 oranında düşürdü. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ortak projesi olan Enerji Hanım’ın 18'inci durağı, konutlarda en çok enerji tüketen üçüncü il konumundaki başkent Ankara oldu.

Enerji Verimliliği Derneği’nin Altındağ Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlediği toplantıda konuşan Enerji Hanım, anlattığı yöntemin faydalarını belgeleriyle kanıtladı. Türkiye’yi il il dolaşarak kadınlara evde basit yöntemlerle enerjiyi verimli kullanma ve tasarrufu anlatan Enerji Hanım karakterini canlandıran sanatçı Süeda Çil, kendi faturalarını göstererek, kampanyanın nasıl sonuç verdiğini anlattı.

ELEKTRİK FATURASI 71 LİRADAN 48 TL'YE İNDİ

Kampanya başlamadan önce bir ayda 71 lira elektrik parası ödeyen Enerji Hanım, uyguladığı önlemlerle faturasını Mayıs ayında 55.30 liraya, Haziran’da da 47,80 liraya indirdiğini bildirdi. "Aile bütçesine yılda bir çeyrek altın, Türkiye ekonomisine ise 4 miyar TL katkı" parolası ile yola çıktıklarını anlatan Enerji Hanım, kampanyanın başarıya ulaşmasına kesin gözle baktıklarını söyledi.

Turizm eski Bakanı ve AK Parti Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit ile birçok ildeki etkinliklerde bulunarak kampanyaya destek veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın eşi Selma Yıldız’ın da katıldığı toplantıya, Ankara’nın çeşitli ilçelerinden bini aşkın kadın katıldı.

ENERJİ TALEBİ EN HIZLI ARTAN ÜLKE TÜRKİYE

Toplantının açış konuşmasını yapan Enerji Bakanlığı Daire Başkanı ve Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Neslihan Yüksel, enerji kaynaklarını üretimden tüketime kadar olan bütün aşamalarda en yüksek etkinlikte kullanmak olan enerji verimliliğinin 7’den 70’ e tüm ülke fertleri tarafından benimsenmesi gerektiğini söyledi.

KONFORDAN ÖDÜN VERMEDEN TASARRUF

"Yaşam kalitenizden ve konforunuzdan ödün vermeden enerjiyi verimli kullanmanın, israf etmemenin ve tasarrufta bulunmanın" önemini anlatan Dr. Neslihan Yüksel şöyle konuştu:

"Uluslararası Enerji Ajansı’nın tahminlerine göre 12,7 milyar TEP olan dünya birincil enerji talebinin mevcut enerji politikaları ile devam edilmesi durumunda 2035 yılında yüzde 50 oranında artarak 18,7 milyar TEP’e ulaşması bekleniyor. Ülkemizde son 10 yılda birincil enerji tüketimi yüzde 50 arttı. Elektrik enerjisi tüketimimiz 2 kat ve doğalgaz tüketimimiz 3 kat artış gösterdi. Türkiye, OECD ülkeleri içerisinde, geçtiğimiz 10 yıllık dönemde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülke durumundadır. Dünyada 2002 yılından buyana elektrik ve doğalgazda Çin’den sonra en fazla talep artış hızına sahip ülke konumundayız. Yapılan projeksiyonlar, bu eğilimin orta ve uzun vadede devam edeceğini gösteriyor."

2035'E KADAR ENERJİYE 120 MİLYAR $

Konuşmasında artan talebi karşılamak için enerji yatırımlarının da her yıl arttığına dikkat çeken Neslihan Yüksel şöyle devam etti:

"Enerji sektörüne 2012 ile 2035 yılları arasında küresel ölçekte üçte ikisi OECD dışı ülkelerden kaynaklanmak üzere 37,4 trilyon dolar yatırım yapılacağı öngörülüyor. Ülkemizde enerji arz güvenliği konusunda herhangi bir problem bulunmamakla birlikte, mevcut kapasiteyi yenilemek ve artan ihtiyacı karşılamak için enerji sektörüne 2023 yılına kadar 120 milyar dolar yatırım yapılması planlanıyor. Tüm bu yatırımları, enerjiyi daha verimli kullanarak azaltabilir ve bu kaynakları farklı ihtiyaçlarımız için değerlendirebiliriz. Enerji Kaynakları sonsuz ve sınırsız olan bir dünyada yaşamıyoruz. Dünyadaki her kaynağın bir sınırı ve sonu var. Bu nedenle, enerji kaynaklarını kullanırken bu bilinçle hareket etmeliyiz."

ENERJİ HANIM, HAFTAYA İSTANBUL'DA

Enerji Hanım’ın 19. durağı İstanbul olacak. 9 Ekim 2013 Çarşamba günü Haliç Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek etkinliğe, projeye başından itibaren destek veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da katılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler