1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Enerji sektöründe küresel CO2 salımı 2019’da yüzde 2 azaldı

Enerji sektöründe küresel CO2 salımı 2019’da yüzde 2 azaldı

Yapılan bir araştırmaya göre, 2019’da enerji sektöründe küresel CO2 salımı yüzde 2 oranında düştü.

Enerji sektöründe küresel CO2 salımı 2019’da yüzde 2 azaldı

Enerji Günlüğü - Yapılan bir araştırmaya göre, 2019’da enerji sektöründe küresel CO2 salımı yüzde 2 oranında düştü.

Bağımsız araştırma ve iklim düşünce kuruluşu Ember'in araştırmasına göre, 2019 yılında enerji sektöründe küresel karbondioksit (CO2) salımı % 2 düştü. Bu ise 1990 yılından beri en yaşanan büyük düşüş. 

Verilere göre düşüşte Avrupa ve ABD'de kömür kullanımının düşüşü etkili oldu. Ember'in araştırmasına göre küresel olarak kömürden elektrik üretimi 1990'dan beri en büyük düşüş yaşayarak % 3 oranında düştü. Avrupa'da yenilenebilir enerjiye geçiş nedeniyle düşüş % 24, ABD'de doğalgaz ile rekabet nedeniyle kömürden elektrik üretimi % 16 düştü. Ancak Çin'de eğilimin arttığı bildirildi. 

RÜZGAR VE GÜNEŞ ELEKTRİĞİ ÜRETİMİ ARTTI

Öte yandan emisyon azalımında rekor kırılmasının bir diğer nedeni de yenilenebilir enerji yatırımlarında yaşanan artış. Rapora göre, rüzgâr ve güneş enerjisi üretimi 2019 yılında %15 oranında artarak dünyada tüketilen elektriğin %8’ini karşıladı. 2013 yılında ise bu oran sadece %3’tü. 

Paris İklim Anlaşması’nın gereklerinin yerine getirilebilmesi için her yıl rüzgâr ve güneş enerjisi üretiminde %15’lik bir büyüme oranı yakalanması gerekiyor. 2019 yılında bu gerçekleştirilmiş durumda ancak bir yandan hacim artarken bu yüksek büyüme oranını devam ettirmek muazzam bir çaba gerektiriyor. 

HÜKÜMETLER DÖNÜŞÜME HIZ KAZANDIRMAK ZORUNDALAR

Ember Elektrik Analisti ve Başyazar Dave Jones konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Kömürün ve elektrik sektörü emisyonlarının küresel düzeyde düşüşü iklim için olumlu bir haber, ancak hükümetler elektrik dönüşümüne önemli ölçüde hız kazandırmak zorunda, bu sayede 2020’ler süresince küresel kömür üretiminin bertarafı sağlanmalı. Kömürden gaza geçmek, sadece bir fosil yakıtı diğeriyle değiştirmek demek. Kömür üretimini sonlandırmanın en ucuz ve en kestirme yolu rüzgâr ve güneş enerjisini hızlı bir şekilde yaygınlaştırmak” dedi. 

Raporun öne çıkan diğer bulguları;

Güneş ihaleleri 2019’da rekor düşüklükte rakamlarla sonuçlandı. En düşük rakamlar 16,5 USD/MWh ile Portekiz’de ve 17,3 USD/MWh ile Brezilya’da gerçekleşti. 2020 Ocak ayında bu rekorlar da geçildi ve Katar’da gerçekleştirilen bir ihalede rakam 16 USD/MWh’a düştü. Rüzgar’da ise en düşük rakamlı ihale Hindistan’da 35 USD/MWh ile gerçekleşti.

Hollanda’da 2019 yılında sıfır teşvikle bir açık deniz rüzgar enerjisi projesi imzalandı. Birleşik Krallık’ta ise, açık deniz rüzgar santrallerinde rekor düşüklükte yeni rakamlar gördü: 50 USD/MWh

2019’da 115 GW’lık güneş enerjisi kuruldu. Bu geçen yıla göre %18’lik bir artışa denk geliyor. ABD, Hindistan ve Avrupa Birliği 2019’da sırasıyla %56, %36 ve %96’lık artışlar yaşadı. Bu artışlar Çin’deki gerilemeyi telafi edecek seviyedeydi. Dünyanın geri kalanı da güneş kurulu gücünde toplam %56’lık bir artış kaydetti.

2019’da rüzgar enerjisi kurulumu ise 62 GW olarak gerçekleşti. Bu rakam 2018’e göre %27 fazlayken, 2015’te hayata geçen 67 GW’lık kurulu gücün bir nebze altında. Rüzgar enerjisi kapasitesinde büyüme üç yıllık bir artış trendine girdi. Avrupa Birliği ve Çin %27’lik büyümeyi yakalarken ABD’nin rüzgar enerjisi büyüme oranı %53 oldu.

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler