1. HABERLER

  2. KARİYER/ATAMA

  3. Enerji Sistemleri Mühendisleri sesini yükseltiyor: Biz de varız!

Enerji Sistemleri Mühendisleri sesini yükseltiyor: Biz de varız!

Enerji Günlüğü - Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğrenci Birliği Genel Başkanı Mesut Aksoy, bölüm mezunlarının iş bulmakta zorlandıklarını,...

Enerji Sistemleri Mühendisleri sesini yükseltiyor: Biz de varız!

Enerji Günlüğü - Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğrenci Birliği Genel Başkanı Mesut Aksoy, bölüm mezunlarının iş bulmakta zorlandıklarını, bunun hem bölümün yeni olması hem de standart bir müfredata sahip olunmamasından kaynaklandığını söyledi. 

Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğrenci Birliği (ESMOB) Genel Başkanı Mesut Aksoy, üniversitelerde ilk olarak 9 yıl önce açılan Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümlerinin beş yıldan bu yana mezun verdiğini söyledi. Halen 30 üniversitede bulunan bu bölümlerden her yıl 1000'e yakın kişinin mezun olduğunu belirten Aksoy, bu mezunların iş bulmakta çok zorlandıklarını söyledi.  

YÖK mevzuatında Enerji Sistemleri Mühendisliği tanımının yer almadığını belirten Mesut Aksoy, bu yüzden bazı üniversitelerde standart bir müfredat yerine mevcut hocaların kişisel altyapılarına göre şekillenen ders programlarının uygulandığını anlattı. Bu yüzden dört yıl boyunca enerji üzerine eğitim alan öğrencilerden, enerji sektöründe yetkili olabilecek bir mezun profili çıkamadığını ifade eden Mesut Aksoy "Sektörde de bu sebeple elektrik-elektronik mühendisleri ve makine mühendisleri iş verenler tarafından daha çok tercih ediliyor. Halbuki bizler enerji alanında uzmanız ancak yetkili olamıyoruz” dedi. 

Bilinçli ve sektöre faydalı olacak mezun profili ortaya çıkarmak ve Enerji Sistemleri Mühendisliğini ülke genelinde tanıtmak amacıyla ESMOB'u kurduklarını anlatan Mesut Aksoy, 30 üniversiteden de temsilcinin yer aldığı ESMOB’un 3 yılda enerji sektörünün öğrenci tabanlı en büyük oluşumlarından biri haline geldiğini vurguladı. Aksoy “Sektöre (Biz de varız) diyerek sesimizi duyurmaya başladık. Katıldığımız etkinlikler sayesinde birçok üyeye iş imkanı sağlayabildik. Bu bilinci daha da artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Aksoy ayrıca Türkiye’deki enerji odaklı fuarların genellikle para konuşulan fuarlar olduğunu aktarırken, enerji AR-GE bazlı fuarlara daha çok önem verilmesi gerektiği mesajını verdi. Yerli üretimi yerli mühendislerle yapmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Aksoy, Türkiye’de ciddi bir potansiyel olduğunu ve bunun başarılabileceğine inandığını belirtti.    

Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğrenci Birliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği okuyan öğrencilerin kurduğu, bölüme özgü, öğrenci odaklı bir topluluk. ESMOB, 30 üniversitede yer alan Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümünü objektif bir şekilde tanıtmak, bu bölümü okuyan öğrencileri bir arada toplayarak, uzun vadeli projelerde yer alıp, bilgi birikimi oluşturmak hedefi ile yola çıkmış.

Gizem ÇINAR / Enerji Günlüğü

  

Önceki ve Sonraki Haberler