1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerjide 2,8 milyar dolarlık 40 şirket birleşmesi

Enerjide 2,8 milyar dolarlık 40 şirket birleşmesi

Enerji sektöründe 2021 yılındaki şirket birleşmeleri ve satınalma işlemlerinin parasal büyüklüğü 2,8 milyar dolara ulaştı. Bu tutar geçen yıla göre %155’lik artış anlamına geliyor. 

Enerjide 2,8 milyar dolarlık 40 şirket birleşmesi

Enerji Günlüğü - Enerji sektöründe 2021 yılındaki şirket birleşmeleri ve satınalma işlemlerinin parasal büyüklüğü 2,8 milyar dolara ulaştı. Bu tutar geçen yıla göre %155’lik artış anlamına geliyor. 

Danışmanlık hizmetleri veren PwC Türkiye’nin hazırladığı Türkiye Enerji Sektöründeki Birleşme ve Satın Almalar 2021 Raporu, yayımlandı. Rapora göre, 2021 yılında Türkiye’de enerji sektöründe toplam 40 adet birleşme veya satın alma işlemi gerçekleşti. Bunların yaklaşık parasal değeri de 2,8 milyar dolar oldu. 2020’deki birleşme ve satınalmaların yaklaşık tutarı 1,807 milyar dolar civarında gerçekleşmişti. 

YENİLENEBİLİR ENERJİ TESİSLERİ BAŞI ÇEKTİ

PwC Türkiye’nin raporu, 2020’de pandemi etkisiyle temposu düşen hareketliliğin, 2021’de beklenen toparlanmayı göstermediği vurgulandı. Gerçekleşen işlemlerin önemli bir kısmını ise yenilenebilir enerji tesisleriyle ilgili olduğu kaydedildi. 

PwC Türkiye ortaklarından Engin Alioğlu, 2021 yılında altyapı sektöründe halka duyurulan 39 birleşme ve satın alma işleminin tahmini toplam değerinin, 2020 yılını üçe katlayarak 1,5 milyar ABD dolarına yükseldiğini vurguladı ve “Bu işlemlerin çoğu, özelleştirmeler de dahil olmak üzere yenilenebilir enerji alanında gerçekleşti. Geri kalanı termal enerji üretimi, gaz ve elektrik dağıtım ve perakende ile elektrikli araç şarj altyapısı alanlarında gerçekleşti” dedi. 

Yenilenebilir enerji tesislerine yönelik artan ilginin, özellikle ilk YEKDEM dönemi kapsamındaki ABD doları cinsinden ödemelerden faydalanan varlıklar üzerinde yoğunlaştığını anlatan Alioğlu, “Öte yandan, elektrik dağıtım ve perakende piyasasında 2021-2025 yılları arasında geçerli olan 4. Uygulama Dönemi kapsamındaki düzenlemelerin lisans sahibi şirketlerin finansal ve operasyonel yapıları üzerindeki olumlu etkisinin, bu piyasaya olan yabancı yatırımcı ilgisinin temel sebeplerinden biri olduğuna inanıyoruz” diye konuştu. 

PETROL SEGMENTİNDE YAVAŞLAMA DEVAM EDİYOR 

PwC Türkiye’nin raporunda altyapı sektöründeki birleşme ve satın alma yoğunluğuna karşılık, petrol ve doğalgaz piyasalarında, özellikle akaryakıt ve LPG dağıtım segmentlerinde 2020’de hızlanan konsolidasyon dalgasının, 2021’de devamının gelmediği vurgulandı. Raporda “Bu cephede halka açıklanan tek işlemin değeri 1,3 milyar dolar oldu” denildi. 

2022’NİN MERAK EDİLEN OLAYI: TEİAŞ ÖZELLEŞTİRMESİ  

Raporda yer alan “Öngörüler” kısmında, 2022’de Türkiye enerji piyasasında birleşme ve satın alma işlemlerini şekillendirecek unsurlar şöyle sıralandı: Makroekonomik gelişmeler, elektrik dağıtım ve perakende piyasasına ilginin devamı, YEKDEM ve YEKA ile ilgili gelişmeler, alternatif finansman yöntemlerine olan ilgi ve kanuni düzenleme ihtiyacı, uluslararası finans kuruluşlarının ilgisi, Paris İklim Değişikliği Anlaşması kapsamında atılması gereken adımlar ve muhtemel TEİAŞ özelleştirmesi. 

“GÜVEN ORTAMINA İHTİYAÇ VAR”

Türkiye’nin yerli ve yabancı tüm yatırımcılar için daha güvenilir bir merkez haline getirilmesi ihtiyacına işaret edilen PwC Türkiye Raporu’nda, enerji yönetiminin genel seçim eksenli politikalar yerine, uzun vadeli bir yaklaşımla yeni stratejiler geliştirmesi gerektiği belirtildi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler