1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerjide 9.5 milyar dolarlık birleşme ve satın alma!

Enerjide 9.5 milyar dolarlık birleşme ve satın alma!

Enerji Günlüğü - Türkiye'de enerji sektöründe 2012 yılındaki birleşme ve satın alma işlemlerinin toplam büyüklüğü 9.5 milyar doları aştı.PwC...

Enerjide 9.5 milyar dolarlık birleşme ve satın alma!

Enerji Günlüğü - Türkiye'de enerji sektöründe 2012 yılındaki birleşme ve satın alma işlemlerinin toplam büyüklüğü 9.5 milyar doları aştı.
PwC Türkiye Enerji Sektörü Danışmanlığı tarafından hazırlanan ve 2012 yılı değerlendirmesiyle 2013 yılı beklentilerini içeren Türkiye Enerji Sektöründeki Birleşme ve Satın Almalar Raporu yayınlandı. Raporda 2012 yılında toplam 9.5 milyar dolar değerinde 45 işlemin kamuoyu ile paylaşıldığı belirtildi.
PwC tarafından geçtiğimiz yıl hazırlanan raporda, 2012 yılında 2011’e göre daha canlı bir işlem ortamı ve daha büyük işlem değerleri görülmesinin beklendiği yönündeki değerlendirme hatırlatılarak, “Büyüyen talep ve yatırım gereksiniminin yanında özelleştirme portföyündeki çok sayıdaki enerji varlığı iyimser tahminimizi destekliyordu. Ancak 2012 yılında ilan edilen işlemlerin sayısı ve değeri beklentilerimizin çok üstünde gerçekleşti: Toplam 9,5 milyar dolar değerinde 45 işlem kamuoyu ile paylaşıldı” değerlendirmesine yer verildi.

SEYİTÖMER, E.ON-ENERJİSA VE DAĞITIM ÖZELLEŞTİRMELERİ ETKİLİ
PwC Türkiye, Türk Enerji Sektöründeki Birleşme ve Satın Almalar Raporu’nda yer alan 2012 değerlendirmesinde, Seyitömer termik santralının özelleştirme ihalesi, E.ON’un Enerjisa yatırımı ile Boğaziçi, Gediz ve Akdeniz elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirme ihalelerinin toplam işlem değerinin büyük bir bölümünü oluşturduğuna dikkat çekildi.
PwC Türkiye Enerji Sektörü Lideri Faruk Sabuncu yaptığı değerlendirmede “Başarısız olan bir önceki tur özelleştirme ihalelerinin aksine, elektrik dağıtım şirketlerinin devir süreçlerinin 2013’te başarıyla tamamlanacağını öngörüyoruz. Dağıtım şirketleri lehine mevzuat değişiklikleriyle hedef şirketlerin finansal yapısı ve büyüme potansiyelinin daha doğru değerlendirilmesi sonucu ortaya çıkan düşük işlem değerleri ihalelerin başarı şansını artırıyor" dedi.

PETROLDE İŞLEM SİNYALLERİ VAR
Rapora göre, petrol ve doğalgaz sektörlerinde daha az sayıda işlem gerçekleşti. Bu sektörlerde 2012’nin en önemli işlemi Petkim’deki yüzde 10.32’lik kamu hissesinin özelleştirilmesi oldu. Gazprom Avrasyagaz’da yüzde 60 pay alarak özel gaz tedarikçileri arasındaki yerini sağlamlaştırdı. Doğan Enerji Full’un satın alma sürecini askıya almış olsa da, downstream petrol piyasasında 2013’te gerçekleşebilecek bazı işlemlerin sinyallerini şimdiden almak mümkün.

AYEDAŞ VE TOROSLAR KOLAY AMA...
PwC Türkiye Şirket Birleşme ve Satın Alma Hizmetleri Ortağı Engin Alioğlu ise raporda yer alan 2013 yılı beklentileri konusunda şunları söyledi:
"Özelleştirme işlemlerinin 2013 yılında da işlem ortamını şekillendirmeye devam edeceğini söyleyebiliriz. İstanbul Anadolu Yakası ve Toroslar’ın özelleştirme işlemleri kolay olacaktır, ancak Dicle ve Van Gölü dağıtım bölgelerindeki yüksek kayıp-kaçak oranları süreci zorlaştırabilir. Başkent Gaz’ın tahsilat risklerini ortadan kaldıran mevzuat değişiklikleri sayesinde şirketin özelleştirme işlemlerinin 2013 yılında başarıyla tamamlanabilmesi mümkün. Bu özelleştirmenin ardından İGDAŞ için de sürecin başlamasını öngörüyoruz. Abu Dhabi şirketi TAQA’nın Afşin Elbistan elektrik santralları ve linyit sahalarına yapacağı yatırımın, 2013 yılının en önemli işlemi olma olasılığı çok yüksek" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler