1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerjide siber güvenlik uyarısı

Enerjide siber güvenlik uyarısı

Enerji Günlüğü - Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) uzmanı Mesut Ülker, Türkiye'nin sakladığı bir takım önemli belgelerin başka ülkeler tarafından...

Enerjide siber güvenlik uyarısı

Enerji Günlüğü - Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) uzmanı Mesut Ülker, Türkiye'nin sakladığı bir takım önemli belgelerin başka ülkeler tarafından ele geçirilmesinin her zaman mümkün olacağını söyledi.

Siber saldırılar konusunda değerlendirmelerde bulunan Ülker, “Geçtiğimiz aylarda Kaspersky raporlarında bazı devlet kuruluşlarından ve Türkiye'deki yabancı bir elçilikten geçtiğimiz 3 yıl boyunca düzenli veri hırsızlığı yapıldığı ortaya çıkarıldı. Bu konuda milli ürünler geliştirmek stratejik açıdan ayrıca önem taşıyor” dedi.

Ülker sözlerini şöyle sürdürdü: "İnternet ortamı evlerin, işyerlerinin, polis karakollarının, askeri karakolların olduğu kadar güvenli veya güvensiz olabilir ancak. Nasıl evin kapısını kilitlemek bir önlemdir. Çelik kapı bir başka önlemdir, birden fazla çelik kapı başka bir önlemdir vs. Ama açık bırakılan bir pencere bütün önlemleri boşa çıkarabilir. Veya karakol içinden bir yardımcı (rootkit'lerde olduğu gibi) bütün güvenlik önlemlerini aşılmasında yardımcı olabilir. Bilgisayar güvenlik önlemlerinden uzmanlar tarafından tavsiye edilenler (best practices) takip edilerek, risk azaltılabilir. Kritik bilgilerin mümkün olduğunca internete açık olmaması ise bu önlemlerin en başında gelir."

"TÜRKİYE'YE BİR SİBER SALDIRI ENERJİ PROJELERİNİ ZORA SOKAR”

Türkiye'de de kritik altyapıların envanterinin çıkarılması ve bunlara yönelik risk değerlendirmeleri ve güvenlik planlarının oluşturulması gerektiğini dile getiren Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Ahmet Hamdi Atalay, enerji hatlarının geçiş güzergahında olan Türkiye'ye bir siber saldırı gerçekleşirse enerji projelerinin bile tehlikeye girebileceğini belirtti.

Atalay sözlerini şöyle sürdürdü: "Siber tehdit sadece bireylere değil sosyal ve ekonomik düzende kilit rol oynayan bilişim sistemlerine de yöneltilebilir. Bu durumda olası zararların etkisi çok büyük boyutlara ulaşabilecektir. Faaliyetlerini yerine getiremediği takdirde sosyal ve ekonomik düzenin işlerliğini zayıflatacak olan fiziksel ve sayısal altyapılara kritik altyapılar denilmektedir. Enerji, en önemli kritik altyapılardan biridir. ABD, AB ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerin siber güvenlik stratejilerine bakıldığında enerjinin birinci sırada kritik altyapı olarak sayıldığı görülmektedir.

Bir bireyin kişisel bilgisayarının kötü yazılımlar tarafından çökertilmesi veya ihaleye girecek bir şirketin ticari sırlarının çalınması toplumun tamamını ilgilendiren olaylar olarak görülmeyebilir ve devletin toplum adına bütünsel önlemler almasını gerektirmeyebilir. Ancak, bilgi teknolojilerinin yaygınlaşması ile birlikte kritik altyapılar gibi sosyal ve ekonomik düzenin parçası olan sistemlerin de siber tehdit altında olması ve bazı kritik altyapıların özel sektörün elinde bulunması devletlerin bu konuda bütünsel tedbirler almasını zorunlu hale getirmiştir. Türkiye'ye kritik altyapılara yönelik bir saldırı olması durumunda bundan sadece Türkiye değil, ilişki içerisinde olduğu diğer ülkeler de etkilenecektir. Toplumun günlük hayatı, ticaret, bankacılık, ulaşım vb. işleyişini tamamen bozacak durumlarla karşı karşıya kalınabilir."

Önceki ve Sonraki Haberler