1. YAZARLAR

  2. Mehmet KARA

  3. Enerjide yerlileşme sancısı
Mehmet KARA

Mehmet KARA

Yazarın Tüm Yazıları >

Enerjide yerlileşme sancısı

Türkiye şu anda enerjide büyük oranda dışa bağımlı. 

Meselenin iki kritik ana ayağı var. Enerji kaynaklarında dışa bağımlılık ve teknoloji/ekipmanda dışa bağımlılık.

Önce kaynaklara bakalım. Bağımlılık oranı petrolde yüzde 92, doğalgazda yüzde 98 seviyesinde. Çünkü ülke sınırları içinde keşfedilmiş yeterli rezerv yok.

O halde en azından şimdilik, bu konuda yapılabilecek fazlaca bir şey de yok. Yeni doğalgaz ve petrol rezervleri keşfedilmediği takdirde bu böyle kalmaya devam edecek.

Ama şimdi oturup da buna ağlayacak haliniz yok. Enerjiye ihtiyacınız varsa, bir şekilde edinip kullanmak zorundasınız. Sadece en uygun şartlarda satın alıp en verimli şekilde kullanırsınız olur biter.

Bu arada kendi coğrafi sınırlarınız içinde petrol ve doğalgaz keşif ve üretim çalışmalarını hızlandırmayı ihmal etmezsiniz tabii ki...

Gelelim enerji bağımlılığının teknoloji ve ekipman ayağına...

Burada, enerji kaynağınız yerli bile olsa, bunları kullanıma sunabilmek için kuracağınız tesislerde kullanacağınız makina parkından, yazılımdan, patentten, markadan söz ediyoruz.

Rüzgar santralinizde türbin ve diğer aksamı, güneş santralinizde paneli ve diğer malzemeleri tamamen dışarıdan alıp kuruyorsanız ortada bir sorun var demektir. Çünkü yerli türbin ve paneliniz yoksa, yerli enerji kaynağını daha fazla kullanayım dedikçe, bu ekipmanları üreten yabancılara kazandırıyorsunuz.

Devlet yerli ekipman ve teknoloji kullanılarak üretilen elektriğe daha yüksek fiyattan alım garantisi vererek, bu alanda gelişimin önünü açmaya çalışıyor.

Ancak anlaşılan o ki yıllardır gidilen bir arpa boyu yol. Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü yeni bir yönetmelik taslağı hazırladı, görüşe açtı.


Değişiklik, enerji yatırımlarında yerli ekipman ve teknolojiye anlaşılabilir tanımlar getiriyor. Böylece hiç kimse hak etmediği halde yerli ekipman ve yerli teknoloji sıfatını kullanamayacak.

Dolayısıyla enerji yatırımlarında haksız yere ilave yerli katkı bedeli ödenmeyecek. Bu avantajı kullanmak isteyenlere yönelik yerli ekipman ve teknoloji yatırımı yapmaya hevesli girişimcilerin ise önü açılacak.

Bu yüzden, yeni yönetmelik taslağına yönelik eleştiri ve önerilerin biraz daha geniş bir perspektiften ve meseleye uzun vadeli bakılarak yapılmasında yarar var.

Tamam, siz girişimci olarak bulduğunuz açık kapılardan geçip gitmek isteyebilirsiniz. Ama ülke kaynaklarının gereksiz yere dışarıya çıkmasını engellemek için açık kapı bırakmamak da hükümetlerin görevi.

Kendi toprağından tuğla yapabilecekken dışarıdan hazır tuğla alarak ev yaparsan, o evde senin, çocuklarının ve torunlarının huzurla oturabilmesini bekleyemezsin.

Gün gelir, bunun acısı bütün ülkeden çıkar…

... 

Önceki ve Sonraki Yazılar