1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerjisa, bu yıl 7 milyar lira ciro bekliyor

Enerjisa, bu yıl 7 milyar lira ciro bekliyor

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, Enerjisa'nın 2330 MW kurulu güçle en büyük serbest elektrik üretisisi haline...

Enerjisa, bu yıl 7 milyar lira ciro bekliyor

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, Enerjisa'nın 2330 MW kurulu güçle en büyük serbest elektrik üretisisi haline geldiğini söyledi. Enerjisa, yeni devraldığı Ayedaş ve Toroslar elektrik dağıtım bölgelerinin de katkısıyla, bu yılı yaklaşık 7 milyar liralık ciroyla kapatmayı bekliyor.

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, Grubun ve Enerjisa'nın enerji alanındaki çalışmaları ve hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yüzde 50 Alman E.ON ortaklığıyla faaliyetlerini sürdüren Enerjisa'nın bu yıl devreye aldığı 500 MW'lık kurulu güçle toplam 2.330 MW'lık kurulu güce ulaştığını belirten Hakman, böylece serbest üreticiler arasındaki en büyük oyuncu haline geldiklerini söyledi.

2014'TE 500 MW'LİK EK KURULU GÜÇ

Yılsonuna kadar 45 MW'lık bir santrali daha devreye alacaklarını aktaran Hakman, 2014 yılında ise 500 MW'lık bir yenilenebilir portföyünü daha devreye almayı planladıklarını ifade etti. Şu anda işletmedeki 2,330 MW, inşa aşamasındaki 1,300 MW ve lisansları alınmış teknik mühendislik çalışmaları devam eden 1,300 MW'lık bir portföyleri bulunduğunu belirten Hakman, bu santrallerin tamamının 2016 sonu veya 2017 yılı başında devreye alınmış olacağını ifade etti. Hakman, işletmedeki ve inşa halindeki yatırımlarıyla birlikte daha önce 2015 sonu için belirlemiş oldukları 5,000 MW'lık hedefe ulaşmayı güvence altına almış durumda bulunduklarının altını çizdi.  

2020'YE KADAR 3 MİLYAR EURO'LUK İLAVE YATIRIM

Yeni ortakları Alman E.ON ile birlikte 2020 yılı hedeflerini yükselttiklerini ve minimum 7,500 MW'a çıkmak istediklerini hatırlatan Hakman, "Bunun için yaklaşık 3 milyar Euroluk bir yatırım daha öngörüyoruz. 2020 yılındaki hedefimiz pazardan yüzde 11 pay almak" diye konuştu.

TÜRKİYE İLE PARALEL BİR PORTFÖY YAPISI

Selahattin Hakman, elektrik üretiminde oluşturacakları portföyün kaynaklar bazındaki dağılımının, Türkiye'deki genel dağılıma yakın olmasına özen gösterdiklerini ifade etti. Bu yapının, riski de azaltacağını düşündüklerini anlatan Hakman, bu dengede bir kayma olacaksa bunun yenilenebilir kaynaklar lehine olacağını da aktardı.

6.5-7 MİLYAR TL CİRO BEKLENİYOR

Enerjisa'nın bu yıl Toroslar ve Ayedaş elektrik dağıtım şirketlerini de bünyesine kattığını hatırlatan Selahattin Hakman, bu iki operasyonun, Enerjisa'nın cirosuna çok ciddi katkısı olduğunu vurguladı. Hakman, geçen yıl yaklaşık 4.5 milyar lira ciro yapan Enerjisa'nın, bu iki şirketin katkılarıyla 2013 yılını 6.5-7 milyar TL arasında bir ciro ile kapatacağını söyledi. Enerjisa, sonucunda 1.725 milyar dolar ile en iyi teklifi verdiği Toroslar EDAŞ'ı 30 Eylül'de, 1.227 milyar dolar ile en iyi teklifi verdiği Ayedaş'ı da 31 Temmuz'da devralmıştı.

ELEKTRİK DAĞITIMINDA İKİNCİYİZ

Hakman, Ayedaş ve Toroslar dağıtım bölgelerinin devralınmasıyla 9 milyon abone sayısına ulaştıklarını belirtti. Hem abone sayısı hem de dağıtılan enerji miktarı bakımından yüzde 20'nin biraz üzerinde bir paya sahip olduklarını kaydeden Selahattin Hakman, "Bu sayede dağıtımdaki pazar payımızla piyasada ikinci sırada yer alıyoruz" dedi.

ENERJİSA HALKA ARZI 2016 SONUNDA

Daha önce halka arz kararı almalarına rağmen bunu 2016 yılına ertelediklerini hatırlatan Selahattin Hakman, bunun iki önemli nedeni bulunduğunu söyledi:

"2015 yılının ortalarında devreye girecek Tufanbeyli kömür santralimizin performansını en az altı ay veya 1 yıl süreyle gözlemlemek istedik. Ayrıca dağıtım bölgeleriyle ilgili yeni tarife dönemi 1 Ocak 2016'da devreye girecek. Dolayısıyla bundan sonra halka açılmanın daha doğru olacağını düşündük" dedi. Hakman, yeni tarifelerin etkisini gözlemleyebilmek için halka arzı 2016 yılının son aylarına bırakmayı düşündüklerini de ifade etti.

DOĞALGAZ İTHALATI DÜŞÜNÜYOR

Enerji alanında doğalgaz ithalatı ile ilgili birçok ülkeyle görüştüklerini belirten Hakman, "Bu konuda hemen hemen tüm opsiyonlar üzerinde duruyoruz ancak herhangi bir yer ile fiyat konuşacak bir aşamaya henüz gelmedik" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler