1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Enerjisa, Sabancı Üniversitesi ve UNDP yeşil destinasyon işbirliği

Enerjisa, Sabancı Üniversitesi ve UNDP yeşil destinasyon işbirliği

Sabancı Üniversitesi ve Enerjisa ile UNDP, Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Küçükköy’de kurdukları sürdürülebilir temelli turizm eğitim merkezi (SENTRUM) kurdu, yeşil turizm destinasyonu oluşturdu, hedef bu uygulamanın ülkeye yayılmasına katkı sunmak.

Enerjisa, Sabancı Üniversitesi ve UNDP yeşil destinasyon işbirliği

Enerji Günlüğü - Enerjisa Enerji, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Üniversitesi, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir turizm uygulamalarıyla Ayvalık Küçükköy’de yeşil destinasyon modeli oluşturmayı amaçlayan 18 aylık ortak çalışmanın sonuçlarını duyurdu.

Konuya ilişkin toplantı, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı ve Enerjisa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Zaimler ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton’ın da katılımıyla gerçekleşti. 

MEB’İN İLK NET SIFIR OKULU 

Proje kapsamında, Küçükköy’deki Necmi Komili İlk ve Orta Okulu’nda enerji verimliliği sağlandı, güneş enerjisi santrali kuruldu. Böylece, Net Sıfır Enerjili Bina haline gelen okul, bu alanda bir ilk unvanına sahip oldu. Yapılan çalışmaların sonuçları, iklim değişikliğine karşı mücadelede de ölçülebilir çıktılar sağladı. Enerjisa Enerji, İşimin Enerjisi çatısı altında enerji verimli teknolojiler ve yenilenebilir enerji uygulamalarıyla bölgede yılda 15 ton kömür kullanımının önüne geçilmesini sağladı. Yine yenilenebilir enerji sistemleri sayesinde yıllık ~90 tonluk miktarda karbon emisyonu engellenmiş oldu. 

GÜLER SABANCI: SENTRUM BAŞARI HİKAYESİ OLACAK, YAYILACAK...

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, SENTRUM projesinin Türkiye ekonomisi için en önemli sektörlerden turizm ve enerji alanlarında bir rol model oluşturduğunu ve projenin başarısının Küçükköy ile sınırlı kalmayacağını belirtti. Sabancı şöyle dedi: 

“Yaratılan ölçeklendirilebilir, tekrarlanabilir ve sürdürülebilir turizm uygulamalarını içeren SENTRUM modelinin yaygınlaşmasıyla birlikte bu modelin hem memleketimiz hem de dünya için bir başarı hikayesi olacağına inanıyorum. Birleşmiş Milletler’in belirlediği Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na da hizmet eden bu proje, aynı zamanda Sabancı Topluluğu’nun beş ana stratejisinden biri olan Sürdürülebilir İşlerde Öncü Olmak misyonunun da en somut örneklerinden biri.”

“KARTPOSTAL LOKASYONU KÜÇÜKKÖY”

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton da, SENTRUM’un yer aldığı Küçükköy’ü “Türkiye'yi bu kadar sıcak bir turizm destinasyonu yapan binlerce resimli kartpostal lokasyonundan sadece biri” olarak değerlendirdi. Turizmdeki büyümenin çevre üzerindeki baskıyı ve enerji kullanımında artış riskini beraberinde getirdiğine işaret eden Vinton, “Bu nedenle UNDP olarak, yaşamımızın bağlı olduğu gezegeni korurken ülke için ekonomik fayda sağlayabilecek bir yeşil turizm modeli geliştirmek için iş birliği yapmaktan çok memnunuz” dedi. 

ENERJİSA ENERJİ'NİN MİSYONU

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı ve Enerjisa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Zaimler de konuşmasında Enerjisa Enerji’nin  büyüyen Türkiye’nin enerji dönüşümüne öncülük etme ve daha iyi bir gelecek için sorumluluk alma misyonuna sahip olduğunu belirterek şunları söyledi: 

“Sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşmamıza hizmet edecek çözümleri yalnızca kendi kaynaklarımızla değil, diğer paydaşları da sürece katarak hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Tam da bu nedenle UNDP, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile iş birliği içinde ve Sabancı Üniversitesi’nin değerli katkılarıyla geçen sene uygulamaya başladığımız SENTRUM projesini çok değerli ve anlamlı buluyorum.” 

YEŞİL ROTALAR: YÜRÜYÜŞ  VE BİSİKLET YOLU 

SENTRUM projesi kapsamında yeşil destinasyon modelini oluşturmak amacıyla, Küçükköy ve çevresinin turizm kaynak değerleri belirlendi. Yeşil satın alma, sürdürülebilir ulaşım, üretim ve tüketim konularında yol haritaları hazırlandı. Farklı ülkelerdeki yeşil destinasyon standartları incelenip, Küçükköy’e uyarlanabilecek örnekler belirlendi. Doğa ve enerji temalı alternatif bisiklet ve yürüyüş rotaları oluşturuldu. 

İŞLETME SAHİPLERİ İÇİN YEŞİL MÜFREDAT

Küçükköy'de yer alan Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi, yeşil destinasyona hizmet edecek eğitim çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Atölyede, enerji verimliliği, sürdürülebilir turizm, atık yönetimi, iklim değişikliği, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konularda lise öğrencileri, bölge kadınları ve işletme sahiplerine eğitimler veriliyor. Hazırlanan toplumsal cinsiyet eşitliği eylem planı çerçevesinde kadınların proje aktivitelerine katılımları sağlanıyor. 

DİĞER DESTİNASYONLARA ÖRNEK 

SENTRUM projesi ile tüm yerel paydaşların enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı konusunda farkındalığa sahip olabilmeleri amaçlanıyor. Bu kapsamda yöre halkı, işletmeler ve ziyaretçilerin bilgi edinebilecekleri bir “Sentrum Koordinasyon Ofisi” oluşturuldu. Küçükköy’de edinilen deneyime dayanarak,“başarı üçgeni”nde yer alan ortaklar SENTRUM projesinin ikinci fazını geliştirmek ve sürdürülebilir enerji ve turizm uygulamalarını diğer destinasyonlarda uygulamak için çalışmalara devam ediyor.  

Mehmet KARA - Ayvalık/BALIKESİR 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler