1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerjisa Üretim CEO'su İhsan Bayçöl: Reel büyüme hedefliyoruz

Enerjisa Üretim CEO'su İhsan Bayçöl: Reel büyüme hedefliyoruz

Türkiye’nin en büyük özel sektör elektrik üreticisi konumundaki Enerjisa Üretim, düşük borçlanma, enflasyondan hızlı gelir artışı ve hissedarlara kesintisiz temettü ödemesi ile yola devam etmeyi hedefliyor.

Enerjisa Üretim CEO'su İhsan Bayçöl: Reel büyüme hedefliyoruz

Enerji Günlüğü - Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, Şirketin Amsterdam merkezli iştiraki Enerjisa Commodities’in Avrupa Basketbol Ligi Eurolegue’e Yeşil Partner (Eurolegue Green Patrner) olmasına ilişkin anlaşmanın imza töreni öncesinde bir grup Türk gazeteciye şirketin faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu. 2022 yılında 600 milyon doların üstünde faiz, vergi, amortisman öncesi kâr oluşturduklarını belirten İhsan Bayçöl, “Borç oranımız çok düşük” dedi.

“HERKES NİYETLİ AMA BİZ YAPTIK”

Bayçöl, yaklaşık 4 bin MW’lik kurulu güç ile Türkiye’nin en büyük özel sektör elektrik üreticisi olduklarını söyledi. Bütün enerji sektörü oyuncularının yeşil bir elektrik üretim filosuna dönme niyetini ortaya koyduğunu anlatan Bayçöl, “Bizimki niyetten ziyade somuta döndü” dedi ve şu bilgileri verdi:

“Şu anda 1000 MW’lik YEKA-2 rüzgâr santrali projelerinin 750 MW’lik kısmının bütün çevre izinleri tamamlandı, ön lisansları çıktı, yarısından fazlası üretim lisansına döndü, şu anda beş yerde şantiyemiz var. Aydın’daki Akköy RES Aralık ayında işletmeye geçiyor. Ardından kısım kısım devreye girecekler, 2 yıl içinde 1000 MW’lik santrali devreye alacağız. Yaptığımız yatırımlar şirket değerini sürekli arttırıyor. Yatırım yaparken bütün projeksiyonlara baktığımızda borçluluğu minimum seviyelerde tutuyoruz. Dolayısıyla şirketin potansiyel değeri yatırım yaptıkça artıyor.”

YATIRIM YOĞUN YILLAR: 2010-2016

2010-2016 yıllarını “Enerjisa Üretim için çok ağır bir yatırım dönemi” olarak nitelendiren Bayçöl, “Aynı anda 10-12 şantiye devam ediyordu. Projeler hayata geçtikten sonra şirketin ev ödevini yapıp, mutfağı biraz temizleyip, operasyonel mükemmelliğe ulaşarak santralleri kâr eder hale getirdiği dönem ise bu dönem. Dolayısıyla ciddi bir nakit birikiyor. Enerjisa Üretim çok ciddi nakit birikimi olan bir şirket. 2020’de Erciyes projesi ile hakikaten proje yapma kaslarımız güçlenmiş mi diye bakmış olduk, o testi de geçtik. Ondan sonra şimdi artık YEKA-2 ile birlikte yeni projeler yapmayı istiyoruz.”

PROFESYONELLERİN KONTROLÜNDE

Enerjisa Üretim’in tamamen profesyonellerin yönettiği bir yapı olduğunu kaydeden Bayçöl “Her iki hissedar (Alman E.ON ve Sabancı Holding) bize oldukça iyi bir özgürlük tanımış vaziyette. İçerideki kadroya güveniyorlar” dedi. Son beş senedir her sene mevcudun üstüne ekleye ekleye büyüyerek kendilerini ispat ettiklerini kaydeden Bayçöl “2018, 2019, 2020 yılları kendimize çeki düzen verip iki hissedara temettü ödemeye başlayalım dediğimiz dönemdi. 2020’den beri düzenli temettü veriyoruz. Bundan sonra da düzenli temettü vermeye devam edeceğiz. Hatta temettüyü her seferinde arttırarak verebileceğiz. Şu anda şirketin iş planına göre büyümeden taviz vermeden temettü vermeyi devam ettirebiliyoruz” diye konuştu.

DÜŞÜK BORÇLULUK, YÜKSELEN TEMETTÜ

İhsan Bayçöl, yatırım planlarını yaparken birkaç parametreyi dikkate aldıklarını belirterek “Birincisi hissedarlarımızdan ilave para istemeyeceğiz. İkincisi temettüyü ödemeye, hem de arttırarak devam edeceğiz. Üçüncüsü borçluluk oranını belli seviyede tutacağız. Dördüncüsü de faaliyet gelirimizi enflasyondan daha yüksek oranda arttırarak devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

DEPOLAMALI ELEKTRİK ÜRETİME DE YOLDA

Ellerindeki projelerin yatırımlarını 2024-2025’te tamamlamış olacaklarını anlatan İhsan Bayçöl, Enerjisa Üretim’in depolamalı elektrik üretim tesisi kurmak istediğini de belirtti. Depolamalı elektrik üretimine de yatırım yapacaklarını anlatan Bayçöl, “Rüzgârlı depolamalı projelerimiz var. 380 MW’lik kısmına ön lisans aldık. 120 MW’lik kısmın da çevre izni bitmek üzere. O alanda da 500 MW’ye ulaşacağız” dedi.

STRATEJİ: PASTA PAYINI ARTTIRMA

Yenilenebilir kaynaklar daha fazla devreye girdikçe elektrik üretim maliyetlerinde, dolayısıyla fiyatlarda düşüş yaşanmasının uzun vadede şirketi olumsuz etkileyip etkilemeyeceğine yönelik soruya şu karşılığı verdi:

“Biz bir Ada ülkesi olsak, herhangi bir ürünün maliyetinin ya da satış fiyatının düşmesi ‘kendi ayağına mı sıkıyorsun’ gibi bir soru işaretini akla getirebilir. Oysa Türkiye hep büyüyen bir ekonomi. Bugüne kadar hep büyüdü, bundan sonra da büyüyecek. Dolayısıyla biz biraz daha rüzgar güneş santrali yapsak elektrik fiyatı düşer, o düşerse gelirimizi düşürecek bir etkin mi olur diye bakmıyoruz. Aslında bizim stratejimiz pastadaki payımızı arttırmaktan çok payımızı korumak.”

EN ÖNEMLİ GÜÇ: İNSAN KAYNAĞI

İnsan kalitesi ve kurum kültürünü Enerjisa Üretim’in en önemli gücü olarak nitelendiren Bayçöl, ikinci önemli avantajlarını da “çeşitlendirilmiş üretim portföyü” olarak özetledi. Doğalgaz, güneş rüzgar, hidro ve termik olmak üzere beş farklı teknoloji ile elektrik üretimi yaptıklarını hatırlatan Bayçöl şöyle devam etti:

“Bu çeşitlendirilmiş portföy, son beş senede Türkiye’nin kurak yılında, ıslak yılında, farklı makro ekonomik koşullarında, İran doğalgazımızı kestiğinde, Rusya-Ukrayna savaşında, pandemide test edilmiş oldu. Bir on tane daha farklı farklı testten geçti. Biz hep şirketin ekonomik gücü, finansal metrikleri, iki hissedarına temettü verilebilmesi, taviz vermeden yatırım yapmaya devam edebilmesini sağlıyoruz.”

DOĞU AVRUPA PAZARI İLE DIŞA AÇILDI

Kaynak ve teknoloji çeşitlendirmesine dayalı üretim portföyünün kendilerine ciddi bir faiz, vergi ve amortisman öncesi gelir sağladığını kaydeden Bayçöl, “Biz bunları yönetmeyi başarınca, dört sene önce hissedarlardan müsaade istedik, (Doğu Avrupa’da da aktif olmak istiyoruz, aynı işi orada da becerebiliriz, yapabiliriz, inanıyoruz) dedik. Macaristan’da Enerjisa Europe diye bir şirket kurduk” dedi.

TÜM AVRUPA’DA ENERJİ TİCARETİ

Enerjisa Europe ile üç sene üst üste pozitif katma değer yaratınca hissedarların onayı ile bu kez Amsterdam’da Enerjisa Commodities adıyla bir şirket daha kurduklarını anlatan Bayçöl, “Şimdi bütün Kıta Avrupası’nda elektrik ve gaz ile yeşil ürünlerin ticaretini yapıyoruz. 27 ülkede karbon ve karbon sertifikaları ticareti yapıyoruz. Yani geçmişte oluşturulan üretim gücü commodities’i güçlendirdi, şimdi commodities üretimi güçlendiriyor” ifadelerini kullandı.

eurolegue-green-partner.jpgEUROLEGUE’E GREEN PARTNER

Türkiye'nin en büyük özel sektör elektrik oyuncusu Enerjisa Üretim, Eurolig'e Yeşil Partner oldu. Euroleague Basketball ve Enerjisa Üretim'in elektrik, doğal gaz, çevresel ürünler ticareti ve müşteri çözümleri alanlarında faaliyet gösteren şirketi Enerjisa Commodities, Avrupa Basketbol Ligi’nin resmi Yeşil Partnerliği için anlaştı. Anlaşma, mevcut 2023-24 sezonundan 2025-26 sezonuna kadar üç sezon boyunca geçerli olacak. Enerjisa Commodities, Enerjisa Üretim’in yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretimen dayanarak sağlayacağı yeşil elektrik sertifikaları sayesinde Eurolegue’in karbon ayak izinin sıfırlanmasını sağlayacak. Anlaşma kapsamında Eurolegue’de kullanılan yeşil topun üzerinde Enerjisa Commodities logosu da yer alacak.

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / BARCELONA

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler