1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Enerjisa Üretim’den tarımda güneş enerjisi kullanımı projesi

Enerjisa Üretim’den tarımda güneş enerjisi kullanımı projesi

Güneş enerjisiyle elektrik üretimi ve tarımın birlikte gerçekleşebildiği agrovoltaik projesini hayata geçiren Enerjisa Üretim ve Komşuköy, çiftçilere yenilikçi bir iş modeli sunuyor.

Enerjisa Üretim’den tarımda güneş enerjisi kullanımı projesi

Enerji Günlüğü - Enerjisa Üretim ve Komşuköy iş birliği ile İstanbul Komşuköy’de hayata geçirilen agrivoltaik sistem, tarımda güneş enerjisi kullanımını arttıracak. 

Enerjisa Üretim, Komşuköy iş birliği ile tarımda yenilenebilir enerji kullanımına öncülük edecek uygulamayla bir ilke imza atıyor. Enerjisa Üretim, güneş enerjisiyle elektrik üretimi ve tarımın birlikte gerçekleşebildiği agrovoltaik projesini, İstanbul Komşuköy’de hayata geçiriyor. Enerjisa Üretim ve Komşuköy iş birliği ile hayata geçirilen 20 kW’lık bir güçte ve 24 kWh’lık bir depolama kapasitesine sahip olan tesis, işletme ihtiyacı gözetilerek, bağlı olan cihazların tüm enerji ihtiyacını karşılayacak.

YABAN MERSİNİ DE YETİŞECEK ISPANAK DA

Agrivoltaik sistemle, Komşuköy’de gölge toleransı yüksek olan yaban mersini gibi çok yıllık ve ıspanak, lahanagiller gibi tek yıllık bitkiler yetiştirilecek. Proje ilk aşamada üretilen elektrik Komşuköy’ün aydınlatma gibi iç ihtiyacına yönelik olarak çalışacak. İlerleyen aşamada ise yeni yönetmeliklerle bu sistemlere uygunluk verilmesi durumunda şebeke ile bağlantı sağlanması planlanıyor.

komsukoy-enerjisa-uretim1.jpg

“SON DERECE SEVİNDİRİCİ SONUÇLAR ALINDI”

Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, Komşuköy’de agrivoltaik teknolojiyi kullanarak, güneş enerjisinin tarımda kullanımına öncülük etmekten gurur duyduklarını kaydederek, agrivoltaik sistemle yapılan tarımda elde edilen ürünlerde de son derece sevindirici sonuçlar alındığını belirtti. 

Projenin ikinci ayağını Bandırma’da gerçekleştirecekleri bilgisini veren Bayçöl, ““2023 yılının ilk yarısında projenin ikinci fazı olarak, Komşuköy iş birliği ile Bandırma Enerji Üssümüzün içinde bulunan hibrit GES santralinde toprak analizi yaparak belirlenen bölgede gerekli izinlerin de alınması sonrasında, agrivoltaik projesini hayata geçirmeyi planlıyoruz. Buradan elde edeceğimiz ürünleri de yerel halkın kullanabileceği bir yöntemle sürdürülebilir bir şekilde işletmeyi planlıyoruz” dedi.

ÇİFTÇİLER İÇİN YENİLİKÇİ İŞ MODELİ

Komşuköy Kurucu Ortağı Uğur Akyıldız ise projeyle ilgili olarak ‘’ Enerjisa Üretim'in güneş enerjisindeki uzmanlığını, Komşuköy'ün tarımdaki uzmanlığı ile birleştirerek çiftçilerimiz için daha yenilikçi bir iş modeli oluşturmak adına Ar-Ge çalışmalarını başlattık. Bizler aynı vizyonu paylaştığımız bu değerli ekip ile geliştirdiğimiz agrivoltaik çalışmaların ülkemiz adına önemli adımlar olacağına inanıyoruz’’ dedi.

Gıda ve enerji ihtiyacına yönelik sürdürülebilir çözüm arayışları arasında yer alan “agrivoltaik” fikri, dünyada ilk kez 1982 yılında Goetzberger and Zastrow tarafından ortaya atıldı. Kurak alanların tarıma elverişli hale getirilmesi amacıyla ortaya atılan bu fikir tarımı ve güneş enerjisini bir araya getirerek dünyaya umut oluyor. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler