1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerjisa ve Akenerji: Elektrik ticaretinde güven arttırıcı işbirliği

Enerjisa ve Akenerji: Elektrik ticaretinde güven arttırıcı işbirliği

Enerji Günlüğü - Enerjisa ve Akenerji, aralarındaki vadeli elektrik kontratlarından kaynaklanan riskleri azaltacak bir sözleşme imzaladı. Türkiye...

Enerjisa ve Akenerji: Elektrik ticaretinde güven arttırıcı işbirliği

Enerji Günlüğü - Enerjisa ve Akenerji, aralarındaki vadeli elektrik kontratlarından kaynaklanan riskleri azaltacak bir sözleşme imzaladı. 

Türkiye elektrik piyasasının önde gelen oyuncularından Enerjisa ile Akenerji, aralarındaki vadeli elektrik kontratlarından kaynaklanan riskleri azaltmak üzere anlaşmaya vardı. İki oyuncu, aralarındaki Avrupa Enerji Tacirleri Federasyonu (EFET) Genel Çerçeve Sözleşmesi kapsamında Kredi Destek Eki’ne de (CSA) imza koydular. Enerjisa Elektrik Enerjisi Toptan Satış AŞ ve Akenerji Elektrik Enerjisi İthalat İhracat ve Toptan Satış AŞ arasındaki CSA anlaşması, Türkiye’de elektrik ticareti alanında bir ilk anlamına geliyor. 

FİYAT DEĞİŞİMİNDEN ZARAR GÖRMEYECEKLER 

CSA, elektrik ticareti gerçekleştiren şirketlerin, vadeli piyasa fiyatlarında yaşanan dalgalanmaların kontratları üzerinde oluşturduğu riskleri azaltmalarını sağlıyor. CSA, işlem tarihi ile tedarik tarihi arasında doğabilecek fiyat değişiminden şirketlerin zarar görmesini engelleyecek. CSA ile tarafların, aralarında anlaştıkları sıklıkta maruz kaldıkları risk değerini karşılıklı hesaplayarak, riske maruz kalan tarafa nakit veya teminat mektubu teslim ederek bu riski en aza indirmeleri mümkün olacak. 

DİĞER OYUNCULARDAN DA BEKLENİYOR

CSA’nın, elektrik piyasasında piyasa oyuncularına daha güvenilir ortam sağlayarak, piyasa likiditesinin artmasına ve enerji ticaretinde istikrarın gelişmesine katkısı olması bekleniyor. Enerjisa ve Akenerji tarafından atılan bu adımın Türkiye enerji piyasalarında ticaretin arttırılması adına diğer firmalar tarafından da takip edilmesi bekleniyor. 

 
Önceki ve Sonraki Haberler