1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerjisa`dan elektrik dağıtımına 3 milyar dolar

Enerjisa`dan elektrik dağıtımına 3 milyar dolar

Enerji Günlüğü - İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (AYEDAŞ) özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi Sabancı Grubu'nun enerji şirketi...

Enerjisa`dan elektrik dağıtımına 3 milyar dolar

Enerji Günlüğü - İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (AYEDAŞ) özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi Sabancı Grubu'nun enerji şirketi Enerjisa verdi. Sabancı Grubu, bir önceki ihale olan Toroslar EDAŞ'a da 1 milyar 725 milyon dolarla en yüksek teklifi sunmuştu. 

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda yapılan AYEDAŞ özelleştirme ihalesi nihai pazarlık görüşmelerine Fina Enerji-Fina Limancılık Ortak Girişim Grubu, Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ, Park Holding AŞ, Eksim Ortak Girişim Grubu, Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ, Aksa Elektrik Perakende Satış AŞ katıldı. Pazarlıkların elemesiz turunda en yüksek teklif 652 milyon dolar oldu, ardından elemeli turlara geçildi. İlk elemeli turda en yüksek teklif 1 milyar 53 milyon dolar oldu, en düşük teklifi sunan Park Holding elendi. İkinci elemeli turda Eksim OGG elenirken. açık artırmaya 1 milyar 165 milyon dolarlık rakamdan başlandı. Açık artırmada ilk söz sahibi olan Fina Enerji-Fina Limancılık hemen mola aldı ve dönüşte ihaleden çekildiğini açıkladı. Böylece artırım ikinci sıradaki Enerjisa ile başladı. En yüksek teklif tutarı 1 milayr 169 milyon dolara ulaştığında Alsim Alarko aldığı molanın ardından ihaleden çekildi. 
Bu aşamadan sonra açık artırma Enerjisa ve Aksa Elektrik arasında devam etti. Enerjisa'nın 1 milyar 203 milyon dolarlık teklifi üzerine mola alan Aksa Elektrik, mola dönüşü fiyatı 1 milyar 205 milyar dolara yükselterek yola devam etti. 
Enerjisa'dan gelen 1 milyar 227 milyon dolarlık teklif üzerine Aksa Elektrik ikinci kez mola istedi ve daha sonra çekildiğini açıkladı. Enerjirsa temsilcisi Selahattin Hakman, Özelleştirme İdaresi yetkilisinin son bir artırım yapıp yapmayacaklarını sorması üzerine, çok çekişmeli bir artırım olduğunu ve daha fazla artırıma gidemeyeceklerini ifade etti. 
Böylece Enerjisa, Adana, Mersin, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Hatay'ı içeren Toroslar EDAŞ'tan sonra AYEDAŞ ihalesini de kazanmış oldu. Enerjisa'nın iki bölge için verdiği teklif tutarı yaklaşık 3 milyar dolara ulaştı. 

Toroslar EDAŞ özelleştirmesine en yüksek teklif Sabancı'dan geldi... 1.725 milyon dolar! 

Vangölü EDAŞ özelleştirme ihalesi Türkerler'in! 

Dicle Elektrik Dağıtım özelleştirme ihalesi İşkaya-Doğu Ortak Girişim Grubu'nun...

Önceki ve Sonraki Haberler