1. HABERLER

  2. KARİYER/ATAMA

  3. Enerjiye kalifiye liderler lazım

Enerjiye kalifiye liderler lazım

Enerji Günlüğü - Enerya İnsan Kaynakları Direktörü Berna Tuncel, enerji sektörünün çok hızlı ve hırslı büyüdüğünü, kalifiye litderlere ihtiyacı...

Enerjiye kalifiye liderler lazım

Enerji Günlüğü - Enerya İnsan Kaynakları Direktörü Berna Tuncel, enerji sektörünün çok hızlı ve hırslı büyüdüğünü, kalifiye litderlere ihtiyacı olduğunu söyledi.

Enerya IK Direktörü Berna Tuncel, Konya'da düzenlenen enerji zirvesinde,, Enerji Sektörü ve Kariyer konulu oturumda konuştu. Türkiye Enerji sektörünü, en hızlı ve hırslı büyüyen pazarlardan biri olarak nitelendiren Tuncel, "Türkiye geçtiğimiz 10 yılda, enerji talep artışında OECD ülkeleri arasında ilk sırada, dünyada ise Çin’den sonra 2. sırada yer aldı" dedi.

ENERJİ, LOKOMOTİF GÜCE SAHİP

Dünyadaki enerji firmalarının uzun süredir, en değerli ve yüksek cirolu firmalar listelerinde kendilerine önemli yer edindiğini hatırlatan Tuncel, Türkiye'de de enerji sektörünün özel şirketlerinyatırımlarıyla beraber, 2023 yılına kadar ulaşılması hedeflenen yaklaşık 100 milyar dolarlık ekonomi büyüklüğün lokomotifi olacak güce sahip olduğunu vurguladı.

KARİYER İÇİN YETKİNLİK ŞART

Berna Tuncel, kendi disiplini olan, belli bir mevzuata sahip, esnek ve uzmanlık isteyen bir alan olarak nitelendirdiği enerji sektörünün, kariyer yapmak için belli yetkinliklere sahip olmayı gerektirdiğinin altını çizdi. Tuncel, "İş performansı, başarılı sonuçları ve yetkin ekiplerin sürekliliğini sağlayabilmek bizler için öncelik olacak. Bu sebepledir ki, bundan sonraki 10 yıl için, bu dinamizmi, yeri geldiğinde esnekliği, yükselme ivmesini verimli yönetebilecek ‘kalifiye liderlere’ ihtiyacımız olacak."

Y KUŞAĞI ENERJİYE UZAK

Enerji sektöründe aranılan bir isim olabilmek için herhangi bir dalında bir süre görev yaparak deneyim kazanılması gerektiğini vurgulayan Tuncel, "Bunun yanında enerji sektöründe kariyer yapmak için biraz mobil olmak da gerekiyor. Yani farklı şehirlerde çalışmaya razı olmak, seyahat edebilmek, bu iş ve hayat deneyimini kucaklayabilecek durumda olmak gerekiyor" diye konuştu. Enerji sektöründe genelde çok cazip olmayan bölgelerde, tercih edilmeyen sahalarda ve çok kritik bir operasyonun güvenliği için haftanın 7 günü çalışılabildiğinin altını çizen Tuncel "Bu nedenle son dönemlerde tüm sektörlerin adeta gözünü diktiği ve ‘Y Kuşağı’ olarak da adlandırılan yeni jenerasyonun ilk tercihi olmadığımızı söyleyebiliriz. Bu da bizi yeni yeteneklerin keşfi, üzerinde yatırım yapılması ve enerji sektörüne yönlendirilmesi gibi noktalarda zorlayabiliyor" dedi.

YENİLENEBİLİR HAREKETLİ OLACAK

Dünyada 20 yıl daha enerji ihtiyacının artmaya devam edeceğini vurgulayan Enerya İK Direktörü Berna Tuncel şu görüşleri dile getirdi:

"Özellikle önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji yatırımlarının hızla artacağını düşünüyoruz. Türkiye'de yenilenebilir enerji, toplam büyüklüğün yüzde 5’ini temsil ediyor. Dolayısıyla aslında enerji sektörü gelecek vaat eden bir konumda. Yıllarca saha için yaptığımız yatırımların karşılığını bundan sonraki 5 yılda, özellikle yenilenebilir enerji alanda göreceğiz. Bu bahsettiğimiz dönemin bizimle çalışan profesyoneller için de çok canlı geçecek bir dönem olacağını öngörüyoruz."

BİRLEŞMELER-SİNERJİ

Berna Tuncel, enerji sektöründeki hareketliliğin, şirket satın alma ve birleşme operasyonlarına da yansıdığına dikkat çekti. Satın alma ve şirket evliliklerinin, insan kaynakları cephesinde kariyer açısından ciddi fırsatlar yarattığının altını çizen Tuncel şöyle konuştu:

"Şirket birleşmelerinden sinerji doğduğu gibi, kültür karmaşaları da yaşanabiliyor. İşte bu noktada da yetkin, etki alanı geniş, teknik anlamda deneyimli ama koçluk ve liderlik potansiyeli de yüksek profillere, kalifiye liderlere ihtiyacımız olacak. Dolayısıyla farklı lokasyonlarda iş deneyimi kazanmaya hazır, sektör dinamiklerinden haberdar, son derece odaklanmış bir şekilde hangi firmanın nereye nasıl bir yatırım yapacağını takip eden ve bu gelişmelere ayak uydurabilecek genç profesyoneller için enerji sektöründe kariyer fırsatı daima olacak." 

... 

Önceki ve Sonraki Haberler