1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. ENGIE Baymina santrali ile İZGAZ’ı Palmet’e sattı 

ENGIE Baymina santrali ile İZGAZ’ı Palmet’e sattı 

Palmet Enerji, ENGIE’ye ait İZGAZ İzmit Doğal Gaz Dağıtım AŞ ve Baymina Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’ni satın aldı. 

ENGIE Baymina santrali ile İZGAZ’ı Palmet’e sattı 

Enerji Günlüğü - Palmet Enerji, ENGIE’ye ait İZGAZ İzmit Doğal Gaz Dağıtım AŞ ve Baymina Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’ni satın aldı. 

Türkiye enerji sektöründe kritik bir satış gerçekleşti. ENGIE, İzgaz İzmit Doğal Gaz Dağıtım AŞ, Baymina Enerji AŞ doğal gaz kombine çevrim santrali ve hizmet şirketi ENGIE Yönetim Enerji Hizmetleri ve Ticaret AŞ (EPG) hisselerini Türkiye enerji sektöründe uzun süredir faaliyet gösteren Palmet Enerji’ye devretti. İlgili düzenleyici kurumların onayları sonrasında, hisse devri 8 Mart 2021’de tamamlandı. 

ENGIE’NİN GAZ VE ELEKTRİK TİCARETİ SÜRECEK 

ENGIE, satışın grubun cari operasyonel gelirleri ve net borç azaltımı üzerinde sınırlı bir etkiye sahip olacağını duyurdu. ENGIE, Türkiye’deki enerji ticareti, toptan satış, ticari ve endüstriyel müşterilere doğal gaz ve elektrik tedariği alanlarındaki faaliyetlerine devam edecek. ENGIE, iştiraki Tractebel Mühendislik ile danışmanlık faaliyetlerine ve ayrıca savunma sanayisine soğutma ve iklimlendirme çözümleriyle hizmet vermeye devam edecek. 

İZGAZ VE BAYMİNA SANTRALİ  

İZGAZ, Türkiye’nin en yoğun sanayi kuruluşlarının bulunduğu Kocaeli’nin büyük bir kısmına doğal gaz dağıtımı yapıyor. Baymina, Ankara’da kurulu 770 MW kurulu güce sahip bir doğal gaz çevrim santrali. Santral 16 yıllık boyunca yılda 5.5 milyar kWh elektrik üretti. EPG, üretim ve dağıtım alanlarında işletme ve bakım hizmetleri verirken, akıllı ev ürünleri ve hizmetleri sağlayan bir e-ticaret platformunu (ENGIE EVDE) yönetiyor ve ticari tüketicilere enerji verimliliği hizmetleri sunuyor. 

ENGIE MESCATA HAKKINDA 

ENGIE, Ortadoğu, Güney ve Orta Asya, Türkiye ve Afrika’da (MESCATA) 30 yıldan uzun süredir aktif şekilde faaliyet gösteriyor. Ortadoğu’da bölgesel olarak 30 GW elektrik ve günlük 5.5 milyon metreküp su üretim kapasitesi ile bölgenin önde gelen elektrik ve su üreticileri arasında yer alıyor. Günlük 40 milyondan fazla kişiye elektrik, 10 milyon kişiye tuzdan arındırmış içilebilir su sağlayan Grup, Afrika’da 3.15 GW elektrik üretim kapasitesinin operasyonunu ya da inşaatını gerçekleştiriyor. ENGIE aynı zamanda, Güney Afrika’nın ilk bağımsız elektrik üreticisi unvanına da sahip. 

ENGIE faaliyet gösterdiği bölgelerde, beş milyonun üzerinde kişiye evsel güneş enerjisi ve bölgesel mikro şebekeler ile temiz enerji sağlayan merkezi olmayan enerji pazarının lideri konumunda. Hindistan ve Afrika’da ENGIE’nin yenilenebilir enerji portföyünün gücü 2.300 MW’ın üzerinde. Grup, Ortadoğu’da Körfez ülkelerinde 86 ayrı tesiste 1.4 milyon ton soğutma sağlayan Tabreed’in yüzde 40 hissesine sahip ve merkezi soğutma konusunda bölgesel bir oyuncu. ENGIE aynı zamanda Körfez bölgesinde ve Fas’ta müşteri çözümleri konusunda önde gelen sağlayıcılarından biri konumunda.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler