1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. EPDK: Doğalgazda fiyat düzeltme adil bir uygulamadır

EPDK: Doğalgazda fiyat düzeltme adil bir uygulamadır

EPDK, elektronik doğalgaz sayaçlarında fiyat düzeltme uygulamasının tüketiciler arasında eşitlik sağladığını bildiren bir açıklama yayınladı.

EPDK: Doğalgazda fiyat düzeltme adil bir uygulamadır

Enerji Günlüğü - EPDK, elektronik doğalgaz sayaçlarında fiyat düzeltme uygulamasının tüketiciler arasında eşitlik sağladığını bildiren bir açıklama yayınladı. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), ön ödemeli doğalgaz sayacı kullanan abonelere çıkarılan fiyat düzeltme faturalarının tüketiciler arasındaki eşitsizliği önlemeye yönelik adil bir uygulama olduğunu açıkladı. 

Açıklamasında, medyada uygulamaya yönelik bazı haksız eleştiriler yapıldığını kaydeden EPDK, yaklaşık 16 milyon doğalgaz abonesi içinde 700 bin kadar ön ödemeli sayaç bulunduğu belirtildi ve abonelerin azami çoğunluğunun fiyat hareketlerinden (indirim ya da artış) eş zamanlı etkilendiği kaydedildi. Açıklamada uygulamanın, bu eşitsizliği ortadan kaldıran ve doğalgaz fiyatında oluşabilecek değişiklikleri her iki abone grubuna da aynı şekilde yansıtan bir yöntem olduğu vurgulandı. 

EPDK açıklamasında, ön ödemeli sayaç kullanan abonelerin ödemeyle beraber satın aldıkları malı teslim almadıkları; ön alım hakkı satın aldıkları belirtildi ve uygulamanın, TL yüklemesi yapılan şehir içi otobüs kartlarındaki uygulamaya benzetilebileceği anlatıldı. 

TÜKETİCİLER ARASINDAKİ ADALETSİZLİK SON BULDU
Kurum açıklamasında şöyle dendi, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu piyasa oyuncularının talepleri ile değil tüketici odaklı bir yaklaşımla ve sektörün sürdürülebilirliğini hedefleyerek karar almaktadır. Enerji alanında görev yapan şirketlerin tüketicilere yönelik mevzuat dışı uygulamalarına asla kayıtsız kalmadığımızın örnekleri de kamuoyumuzun malumudur. Faturalı (mekanik) sayaç ile ön ödemeli (elektronik) sayaç kullanan tüketiciler arasındaki adaletsizliğin ortadan kaldırılması amacı güden düzenlemeyle her iki abone grubunun tüketimlerinin aynı şekilde faturalandırılması hedeflenmiştir. Ön ödemeli sayaç kullanan abonelerin de mekanik sayaç kullanan aboneler gibi, tükettikleri doğalgazın o dönem içerisindeki fiyatıyla faturalandırılması ve dönem içerisinde doğalgaz fiyatında oluşabilecek değişikliklerin her iki abone grubuna da aynı şekilde yansıtılması sağlanmıştır”. 

TÜKETİCİ HAKLARINI GÖZETMEK EPDK’NIN ÖNCELİĞİDİR
Açıklamada EPDK’nın, doğalgaz dağıtım şirketlerinin her türlü hesap, işlem ve uygulamalarını yakından takip ettiği bildirildi ve şöyle dendi, “EPDK, dağıtım şirketlerinin yanlış/eksik uygulamalarını tespit ettiği takdirde düzelttirmektedir. Ayrıca, gerekli durumlarda yaptırım ve cezaları uygulamaktadır. Doğalgaz dağıtım hizmetleri kamusal bir hizmet niteliği taşımaktadır, bu faaliyetlerin aksaması halinde yine vatandaşlarımız mağdur olacağından, EPDK dağıtım şirketlerinin faaliyetlerini idame ettirebilecek seviyede bir kazanç elde etmesini sağlamaktadır. Tüketicilerimizin haklarının gözetilmesi EPDK'nın daimi önceliğidir ve herhangi bir şirkete rant sağlanması kesinlikle söz konusu olamaz. Eğer bir doğalgaz dağıtım şirketinin mali yapısı bozulursa ve buna bağlı olarak doğalgaz dağıtım hizmetlerinde aksamalar olursa tüketicilerin korunması amacıyla EPDK'nın her türlü tedbiri alma yetkisi bulunmaktadır”.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler