1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EPDK lisansları iptal etmemek için çabalıyor

EPDK lisansları iptal etmemek için çabalıyor

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz,yatırımcıları mağdur etmemek için, iptali gündeme gelen elektrik üretim lisansları konusunda azami dikkati...

EPDK lisansları iptal etmemek için çabalıyor

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz,yatırımcıları mağdur etmemek için, iptali gündeme gelen elektrik üretim lisansları konusunda azami dikkati gösterdiklerini söyledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz Kırşehir'de bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Yılmaz, yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirketlerin elektrik üretim lisanslarının iptaline ilişkin bir soru üzerine "Yükümlülüklerini yerine getirmeyen lisans sahiplerinin lisansları iptal edildi. Bu kanunen yapıldı. Çok doğaldır" dedi.

EPDK MÜCBİR SEBEBİN KAPSAMINI GENİŞ TUTUYOR

Ancak burada çok dikkatli davrandıklarını, dosyaları hassasiyetle, gayretle incelediklerini ifade eden Mustafa Yılmaz, "Kendisinden kaynaklanmayan nedenler olduğu takdirde, lisans sahibini de mağdur etmiyoruz. Yani diyelim ki, kamuda gecikmiş, imarda gecikmiş, ÇED’de gecikmiş. Sırf bu gecikmelerden dolayı biz onlara bu gecikmeleri mücbir sebep olarak görüp bir ek süre veriyoruz. Bunu bir lisans iptal sebebi olarak görmemeye çalışıyoruz" diye konuştu.

EPDK YENİLENEBİLİR PROJELERİNDE HASSAS

Konuya ilişkin kararlar aldıklarını, düzenlemeler yaptıklarını kaydeden Mustafa Yılmaz, "Özellikle bu yenilenebilir enerjide sözkonusu. Bizim yenilenebilir enerjiye ihtiyacımız olduğu için orada ciddi olarak fedakarlık yapıyoruz ve sırf kanundaki iptal metniyle, hükmüyle de hareket etmiyoruz. Kimseyi mağdur etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

GES'LERDEN BELEDİYE PAYI ALINMASI

Mustafa Yılmaz'a, son dönemde belediyelerin yenilenebilir enerji santrali yatırımlarından pay almasıyla ilgili görüşleri de soruldu. Antalya belediyesinde gündeme gelen bu yöndeki bir uygulamanın tartışmalara yol açtığının hatırlatılması üzerine EPDK Başkanı Yılmaz şunları söyledi:

"Benim bildiğim kadarıyla öyle bir şey yok. Belediye doğrudan alamıyor. Böyle bir şey yok. Sistemimizde öyle bir şey yok. Belediye alamaz onu. Geçen sene HES’lerde, sınırları içindeki belediye payı falan gündeme geldi. Öyle bir şey konuşuluyordu. Yoksa şu an öyle bir uygulama yok. Ama yeni bir çalışma falan varsa onu bilmiyorum. Bilgim yok."

YERLEŞİM YERLERİNE RES TARTIŞMALARI

Rüzgar santrallerinin kurulum yeri ve yerleşim birimlerine yakınlığı konusundaki bazı şikayetlere ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine şöyle konuştu:

"Bana da geldiler bu şikayetleri yapanlar. Faydalandığın her şeyin muhakkak bir negatif yönü vardır. Mesele burada negatif ve pozitif yönünü tartarak hangi yön ağırsa o yönde hareket etmek. Yoksa aracın da neticede atmosfere zararı var. Bazen de işi çığrından çıkartıyorlar ve biraz da maksadını aşan eylemler olduğunu düşünüyorum."

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler