1. HABERLER

  2. PETROL

  3. EPDK`dan akaryakıt firmalarına anlık takip

EPDK`dan akaryakıt firmalarına anlık takip

Enerji Günlüğü – EPDK,akaryakıt firmalarının petrol fiyatlarıyla paralel fiyat uygulamasını anlık izlemeye alacak.Sabah gazetesinin haberine göre,...

EPDK`dan akaryakıt firmalarına anlık takip

Enerji Günlüğü – EPDK,akaryakıt firmalarının petrol fiyatlarıyla paralel fiyat uygulamasını anlık izlemeye alacak.

Sabah gazetesinin haberine göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) firmaların benzin ve motorinde serbest piyasa olmasına karşın kuruşu kuruşuna petrol fiyatlarıyla aynı fiyattan satmalarını takip ederken, ihlal tespiti durumunda cezai yaptırım uygulyacak.

REKABET KURULU DA İNCELEME BAŞLATTI

EPDK dağıtım şirketlerinin kâr marjını anlık izlemeye alırken, Rekabet Kurulu da "ortak fiyat" konusunda inceleme başlattı. Rekabet Kurulu, akaryakıt sektöründeki gelişmelerin takibi ve teknik düzeyde EPDK ile bir protokol imzaladı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ihlal edildiğinin tespiti halinde cezai yaptırım uygulanacak. Rekabet Kurulu, tarafından 2013'te mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanındaki rekabet ihlali gerekçesiyle 12 bankaya toplamda 1.1 milyar lira ceza kesilmişti. Dağıtım şirketleri ve bayilerin ortak fiyat belirlediğine yönelik şikâyetler sonrasında kurul, 2012'de ön araştırma açılması kararı almıştı.

Bu kapsamda "Ortak fiyat belirlenmesi, istasyonlar arasındaki bir-iki kuruş farklık dönemsel anlaşmalar ve dünya genelinde petrol fiyatlarındaki düşüşün pompaya yansımaması" konuları detaylı olarak incelendi. Aynı ilçedeki bayilerin, aynı yol güzergâhındaki bayilerin ve Türkiye genelindeki dağıtım şirketlerinin ortak fiyat belirleyip belirlemedikleri ve fiyat artırımı ile indirim günleri öncelikli incelenecek unsurlar arasında yer aldı.

Önceki ve Sonraki Haberler