1. HABERLER

  2. PETROL

  3. EPDK’dan sahte teminat skandalı açıklaması

EPDK’dan sahte teminat skandalı açıklaması

Enerji Günlüğü - EPDK, basında yer alan “EPDK’da sahte teminat skandalı” başlıklı haberi yalanlayan bir açıklama yaptı.Enerji Piyasası Düzenleme...

EPDK’dan sahte teminat skandalı açıklaması

Enerji Günlüğü - EPDK, basında yer alan “EPDK’da sahte teminat skandalı” başlıklı haberi yalanlayan bir açıklama yaptı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun açıklamasında, haberde değinildiği üzere söz konusu olayın, kaçak veya yasadışı akaryakıtın piyasaya arzı ile ilgili olmadığı, petrolün fiziki ve mali olarak ithalinden sorumlu Kamu kurumlarına verilen teminat mektuplarında yapılan sahtecilik ve dolandırıcılık işleminden ibaret olduğu belirtilerek, olayda sorumluluğu olanların tespit edildiği, gerekli işlemlerin başlatıldığı ve kamunun zarar görmesinin engellendiği ifade edildi.

Açıklamada, habere ilişkin diğer hususlar da şu şekilde açıklandı:

1. Şirketlerin Kuruma ibraz ettikleri teminat mektupları ilgili bankalardan teyit edilmektedir. Habere konu olayda da Kurumumuza ibraz edilen ıslak imzalı, hologramlı teminat mektuplarının doğruluğu ve geçerliliği ilgili bankadan teyit edilmiş ve ulusal marker talebi ancak bu işlemden sonra onaylanmıştır.

2. Kurumumuzca yürütülen işlemler kapsamında habere konu şirketlerden bir tanesinin piyasa faaliyetlerinde görülen sıradışı faaliyetlerinden şüphelenilmiş ve tespit edilen hususlar, sahtecilik faaliyeti ortaya çıkmadan önce 01/07/2015 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığına; 08/07/2015 tarihinde de Denetim Dairesi Başkanlığı’na bildirilmiştir.

3. Teminat mektuplarına ilişkin inceleme ise Maliye Bakanlığı yetkilileri ile yapılan toplantıda “adı geçen şirketlerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nezdinde geçersiz teminat mektuplarının bulunduğunun” Kurumumuza bildirilmesi üzerine başlatılmıştır. Dolayısıyla konu sadece kurumumuzu ilgilendiren bir olay olmayıp; organize bir faaliyettir.

4. Olayın tespit edilmesinin akabinde, şirketin elinde bulunan ulusal markere Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü kanalıyla el konulmuştur. Teminat mektubunun bozdurulma şartları olan çaldırma, kaybetme ve/veya ziyan etme durumları gerçekleşmediğinden söz konusu teminat mektuplarından kaynaklı herhangi bir kamu zararı doğmamıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler