1. HABERLER

  2. PETROL

  3. EPGİS: Akaryakıtta ÖTV azalsın vergi kaybı ortadan kalksın

EPGİS: Akaryakıtta ÖTV azalsın vergi kaybı ortadan kalksın

Enerji Günlüğü - EPGİS'ten devletin vergi gelirini artırmak ve istasyoncuyu rahatlatmak için akaryakıtta ÖTV’nin azaltılmasını önerdi.Enerji Petrol...

EPGİS: Akaryakıtta ÖTV azalsın vergi kaybı ortadan kalksın

Enerji Günlüğü - EPGİS'ten devletin vergi gelirini artırmak ve istasyoncuyu rahatlatmak için akaryakıtta ÖTV’nin azaltılmasını önerdi.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), dürüst çalışan akaryakıt istasyonlarını zor durumda bırakan ve devleti vergi kaybına uğradan maliyet altı satışları önlemek için bir öneride bulundu. EPGİS, devletin Özel Tüketim Vergisi’nden feragat ederek fiyatları aşağı indirmesini, böylece vergi kaçırmanın cazibesi ortadan kaldırılmasını önerdi.

UCUZA AKARYAKIT SATIŞI MÜMKÜN ALGISI KIRILMALI

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş yaptığı açıklamada, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'ın “Serbest piyasada maliyet altı satış mümkün” açıklamasının etkisiyle, vatandaşlarda daha ucuza akaryakıt satışının mümkün olabildiği yönünde bir algı oluştuğunu belirterek şöyle dedi: 

“Maliyet altı olarak tanımlanan, TÜPRAŞ çıkış fiyatının altında satış yapan istasyonlar nedeniyle, olağan fiyattan satış yapanlar bir nevi  ‘kötü çocuk’ yani ‘kötü istasyoncu’ olarak algılanmaya başlandı. Oysa normal şartlar altında, vergisini veren dürüst tüccarın, maliyet altında satış yapması mümkün değildir. Maliyet altı satış, daha önce defalarca belirttiğimiz gibi ancak vergiden kaçınmak yoluyla mümkündür. Maalesef bürokrasi, maliyet altı satışlara ilişkin hatalı açıklamalarıyla, vergisini veren dürüst esnafın ‘kötü istasyoncu’ olarak algılanmasına yol açmıştır.”

ÖTV DÜŞERSE AKARYAKIT UCUZLAR

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, vergi vermeyerek maliyetin altına satış yapanların yarattığı adaletsizliği ve devletin vergi kaybını önlemenin tek yolu olduğunu belirterek, “Bu işin çözümü çok net ve bellidir. Devlet Özel Tüketim Vergisi’nden feragat ederek fiyatları aşağı indirmeli, böylece vergi kaçırmanın cazibesi ortadan kaldırılmalı. Eğer siz millileşmeden, yani ÖTV’sini almadan satılan akaryakıta nasıl kaçak diyorsanız, KDV’siz satılan da kaçaktır. Kaçağa kaçak demek lazım. Bunun öncesi sonrası yoktur. Bunun öncesine EPDK bakar, sonrasına Maliye bakar diye bir kavram kargaşası yaratmaya da gerek yok. Eğer bir ürün vergisiz satılıyorsa, bunun yolu yöntemi her ne olursa olsun o ürün kaçaktır ve mücadelesini devlet yapar.” dedi.

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, pompa satış fiyatı içindeki payı yüzde 70’e varan verginin düşürülmesiyle akaryakıt fiyatını ucuzlatmak teknik olarak mümkün olsa da bugünkü ekonomik şartlarda devletin ÖTV'den feragat etmesinin güç olduğunu hatırlattı. Aktaş “Bu durumda tek çare, yüzde 18'lik KDV'nin yüzde 1'e düşürülüp, aradaki 17 puanlık kısmın ÖTV'ye eklenmesidir. Böylece hem kötü niyetli kişi ve kuruluşlar için vergi kaçırma cazip olmaktan çıkar hem de devlet vergi geliri kaybına uğramamış olur” diye konuştu. 

DAĞITICI LİSANSI ALMA ŞARTLARI SIKILAŞTIRILSIN

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıttaki vergi kaçağının önüne geçmek için EPDK’nın da üzerine düşen bir görev olduğunu söyledi. EPDK’nın akaryakıt firması kurma şartlarını ağırlaştırması gerektiğini belirten Aktaş, "Bu tarz firma kurmak isteyen yatırımcılar, BDDK'nın bankalar için yaptığı gibi çok detaylı bir inceleme sürecinden geçirilmeli ve kat’i, süresiz, en az 10 milyon dolarlık teminat mektubu alınmalıdır” ifadesini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler