1. YAZARLAR

  2. Ali Arif AKTÜRK

  3. EPİAŞ’tan çok şey mi bekliyoruz?
Ali Arif AKTÜRK

Ali Arif AKTÜRK

Yazarın Tüm Yazıları >

EPİAŞ’tan çok şey mi bekliyoruz?

Türkiye’nin fiziki olarak hub olma potansiyeli ve enerji piyasalarının yoğun şekilde tartışılıyor olması yabancıların da ilgisini çekiyor. İstanbul’da organize edilen EMART toplantısında da bu ilgi devam etti. Ancak EEX, the ICE, Nasdaq gibi kuruluşların temsilcilerinin en çok dile getirdiği husus ise tezgahüstü piyasalar için yasal düzenleme ihtiyacının olmaması gerekliliği. Liberal piyasalar için mutlaka olması gereken tezgahüstü piyasa için halen 6446 sayılı kanunda yer alıp almamasının tartışılması onlara ilginç geldi. 
Konferansta yerli katılımcıların en çok dile getirdikleri EPİAŞ konusunda, emtia borsaları uzmanlarının kahve molalarında vurguladıkları husus ise EPİAŞ’tan çok şey beklendiği. Ve bir de sektörün yapısı değişmeden yapılan kurgunun, isim değişikliğinden öte gitmeyeceği, bir emtia için türev ürünün çalışabilmesinin en önemli dayanağının ürünün ve fiyat oluşumunun güvenilir olması gerektiği çokça vurgulandı.
Aynı toplantıda dile getirilen bir başka endişe ise fiziki ve finansal piyasaların ayrı yapılanmasının fiyat oluşumlarında derinlik ve likideyi önleme olasılığı. Ayrıca takas ve mahsuplaşma işlemlerinin işlem maliyetlerinin önemi ve tekel oluşmasından kaçınılması gibi hususlar da dile getirildi.
Ancak tüm uzmanların üzerinde önemle durdukları husus ise bir yasa maddesiyle “ol” denilerek bir borsanın olamayacağıydı. Önemli olanın çevresel faktörler ve piyasa kurallarının tesis edilmesi gerekliliği olduğunu belirten uzmanlar, Avrupa’nın birçok başarısız emtia borsası örneği yaşadığını da ifade ettiler.

LNG PİYASALARINDA NELER OLUYOR?
LNG piyasalarında Nijerya’da devam eden mücbir sebep Atlantik piyasalarını etkilemeye devam ediyor. Önümüzdeki ayın NBP fiyatlarının 10 doların üzerinde çıkmasına neden olan mücbir sebebin ne zaman sonlanacağına dair belirsizlik henüz Pasifik ve Uzakdoğu piyasalarını etkilemedi.
Atlantik havzasındaki fiyatlar üzerinde Meksika’nın pazarlığını kapadığı 10 kargo alımı da etkili oldu. Uzakdoğu pazarlarında ise fiyatlar 15 doların altında seyrine devam ediyor. Alıcılar 2014 kışının programlarını yapıyor.
Bu arada ABD Enerji Bakanlığı ikinci LNG ihraç projesine yeşil ışık yaktı. Günlük 39.6 milyon m3 gazın Freeport terminalinden Uzakdoğu pazarları da dahil ihracına izin çıktı.

Önceki ve Sonraki Yazılar