1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Er Elektronik şarj ağı işletmeci lisansı aldı

Er Elektronik şarj ağı işletmeci lisansı aldı

EPDK, Er Elektronik AŞ’ye şarj ağı işletmeci lisansı verdi.

Er Elektronik şarj ağı işletmeci lisansı aldı

Enerji Günlüğü - EPDK’nın son olarak 08 Haziran 2023’te verdiği yeni lisansla beraber, şarj ağı piyasasındaki işletmeci lisansı sahibi şirketlerin sayısı 130 oldu. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK), 08 Haziran 21023 tarihinde Er Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ’ye 49 yıl süreli şarj ağı işletmecisi lisansı vermesiyle; elektrikli araçlar için şarj ağı kurmak ve şarj hizmeti vermek isteyen şirket sayısı 130 oldu.

ŞARJ HİZMETİ REKABETİNİN ÖZGÜN FARKLARI OLACAK

İçten yanmalı motorla çalışan araç sahiplerine akaryakıt satışı için 12.430 bayiye dağıtım yapan şirket sayısı 06 Temmuz 2023 itibarıyla 38 iken; şarj ağı işletmeci lisansı sahibi şirketlerin sayısı şimdiden 130’a ulaştı. 

Şarj hizmeti piyasasında rekabet zaman içinde muhakkak güçlü şirketlerin öne çıkmasına neden olacak. Ancak sektördeki lisans sayısının hızlı artışı dikkat çekiyor. Şarj hizmetinin menzil, altyapı dağılımı, şarj hızı, mevsimsel etkiler ve araç satışlarının bölgesel dağılımı gibi kendine özgü özellikleri var. En önemlisi de elektrik tedarik süreci. Hizmet sağlayıcıların dağıtım şirketleriyle ilişkileri akaryakıt dağıtım sistemindeki gibi olmayacak. Lisans sayısındaki artış sahadaki hizmet yaygınlığıyla ilgili kaygıları giderebilirse elektrikli araç piyasası daha da hızlı büyüyebilir. 

Dolayısıyla şarj hizmetinde şirketlerin iş hacminin rekabetteki etkisi, akaryakıt piyasasındakinden çok farklı olabilir. 

Şarj hizmeti verecek olan şirketlerden 2022 yılında lisans alanların lisansları, lisans alma gereklilikleriyle ilgili değişiklik olmadığı sürece, 2071 yılına kadar geçerli olacak. Lisansı 2023’te onaylanan şirketler ise 2072 yılına kadar şarj hizmeti verme iznine sahip olacaklar. Şarj ağı işletmecilerinin, Emobilite Operatörleri Derneği (E-MOD) adlı bir sektör örgütü de bulunuyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler