1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Erdem Gül, EMO Hasan Balıkçı Onur Ödülü'nü aldı

Erdem Gül, EMO Hasan Balıkçı Onur Ödülü'nü aldı

Erdem Gül, Elektrik Mühendisleri Odası Hasan Balıkçı Onur Ödülü’nü aldı. 

Erdem Gül, EMO Hasan Balıkçı Onur Ödülü'nü aldı

Enerji Günlüğü - Erdem Gül, Elektrik Mühendisleri Odası Hasan Balıkçı Onur Ödülü’nü aldı. 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından, kayıp ve kaçak elektrik kullanımına karşı verdiği mesleki mücadelesinde tutulan kiralık katiller tarafından 18 Ekim 2002 tarihinde katledilen Elektrik Mühendisleri Odası Üyesi ve TEDAŞ çalışanı Hasan Balıkçı anısına 2 yılda bir verilen Onur Ödülü, Oda’nın 45. Olağan Genel Kurulu’nda sahiplerini buldu. 

Seçici Kurul, yaptıkları haberler nedeniyle tutuklanan ve 3 ay cezaevinde tutulan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ü EMO Hasan Balıkçı Onur Ödülü’nün üçüncüsüne değer bulmuştu. Seçici Kurul’un ödülün verilmesi gerekçesini ise "mesleklerini, gazeteciliği, halkın haber alma hakkını, kamuoyunun gerçekleri bilme hakkını savundukları ve tutuklanmaya varan baskılara karşı mesleki değerlerinden ödün vermemeleri" oluşturdu.

Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklu oldukları Silivri Cezaevi Önü’nde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’de EMO şube yöneticileri ve üyeleriyle birlikte kitlesel basın açıklaması yapılarak, Hasan Balıkçı Onur Ödülü'ne değer görüldükleri ilan edilmişti. EMO 45. Olağan Genel Kurulu kapsamında 2 Nisan Cumartesi günü, EMO 44. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil tarafından Hasan Balıkçı Onur Ödülü Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül’e ve Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar adına da Ankara Haber Müdürü Ayşe Sayın’a verildi. 

EMO 44. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, Seçici Kurul üyeleri ve EMO Genel Kurul Divan Başkanı Nedim Bülent Damar’ın katılımıyla gerçekleştirilen ödül töreninde EMO delegeleri Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ü "Özgür basın susturulamaz" sloganlarıyla karşıladı.

EMO 44. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, Erdem Gül'ü "Hoş geldiler, sefalar getirdiler. Türkiye’deki açık hapishaneye geldiler, hep birlikte bu açık hapishanede yaşıyoruz" diyerek selamladı. Yeşil, Hasan Balıkçı Onur Ödülü’nün ilkinin Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’na, ikincisinin Gazeteci İsmail Saymaz’a verildiğini anımsatırken, "Bu dönemde de gazetecilere yapılan baskıya karşı duruşlarıyla yine gazeteci arkadaşlarımıza verdik" dedi. 

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül, ilk kez mahkemede savunma yapabildiklerini, savunması sırasında heyecanlanmadığını, ama şu anda heyecanlı olduğunu söyledi. "Gerçekten onur verici bir ödül. Biz aslında işimizi yaptık" diyen Gül, yaptıkları haberin halka uyarı görevini yerine getirme anlamına sahip olduğunu kaydetti. Erdem Gül, "Türkiye çok uzun zamandır çatışma ve şimdi yaşamımızda hissettiğimiz katliamlar ülkesi olma durumuyla karşı karşıya. Halka yönelik bu silahlar tehlike taşıyor olabilir anlamında, halka uyarı görevini yerine getirme anlamında iyi bir haber olabilir diye düşündük" diye konuştu.

“SİLİVRİ'DE BİZE OKSİJEN OLDUNUZ”

“Ödül almayı düşünmemiştim ama hapse girmeyi de hiç düşünmemiştim" diyen Erdem Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Halen istenen cezalar çok yüksek. Bu tehdit edici bir şey. Bu işimizi yapmak açısından da çok sıkıntı verici bir şey. Bu aslında bütün basına yönelik otosansür girişimi. Yazmayın talimatı bize yönelik tehditler. Türkiye’de sadece işini yapmak, EMO açısından da böyle, işini yapmak bile bedel ödemeyi gerektirebiliyor. Halbuki yaptığımız; işimizi iyi yapma çabası. Türkiye'de daha çok yapılacak iş var. Hem EMO'nun hem bizim önümüzde çok iş var. Hepimizin önünde ortak bir iş var. Halkın ve elimizden alınmak istenen özgürlükler konusunda kıskanç olmamız gerekir. Teslim etmememiz gerekir. Düşünce alanı, basın alanında geriye gidişler, geriye götürme çabaları var. Bunlara karşı elbirliğiyle net olarak tavır almamız gerekiyor. Bir cinayetle hayatını kaybetmiş bir elektrik mühendisi adına bu ödülü almak da çok onur verici. Silivri'ye geldiniz, bizim için oksijen, hava, su gibi çok önemliydi, yalnız kalmamamız açısından. Haberlerde buluşmayı düşünüyorum. Sizin adınıza kendi işimi haberlerle sürdürmeyi düşünüyorum.”

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler