1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Erdemir’den Ereğli’ye ÇŞM yatırımı

Erdemir’den Ereğli’ye ÇŞM yatırımı

Enerji Günlüğü - ERDEMİR Kurumsal İletişim Müdürü Gülşin Yöney, OYAK’ın ERDEMİR’i elinden çıkartmayı düşünmediğini söyledi. Yöney,...

Erdemir’den Ereğli’ye ÇŞM yatırımı

Enerji Günlüğü - ERDEMİR Kurumsal İletişim Müdürü Gülşin Yöney, OYAK’ın ERDEMİR’i elinden çıkartmayı düşünmediğini söyledi. Yöney, Türkiye'de çelik üretiminde arz fazlası oluştuğunu belirtti. 

Gülçin Yöney, üretime yeni alınan Çelik Servis Merkezi'nin (ÇSM) tanıtımı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında gazetecilere dünyada ve çelik sektöründe yaşanan gelişmelerle ilgili bir sunum yaptı. Türkiye’de 36 milyon ton ham çelik üretimi yapıldığını ifade eden Yöney, "2009 ve 2010 yıllarında 34 milyon tonla 10. sırada yer alan ülkemiz yüzde 5’lik artış ile 36 milyon tona çıkmış ve dünyada 8. sıraya yükselmiştir. Avrupa’da ise Almanya ve İtalya’nın ardından 2. sırada yer almaktadır" dedi.

ÇELİK ÜRETİMİNDE KAPASİTE FAZLASI OLUŞTU

Türkiye'de yeni kapasitelerin devreye girmesiyle çelik üretiminde bir arz fazlası oluştuğunu kaydeden Yöney, "Bunlara paralel olarak ülkemiz, 2012 yılında üretim artışı bakımından ilk 10 ülke arasında 1. sırada yer almaktadır. Türkiye’nin ham çelik üretiminin yüzde 74’ü ark ocaklarında, yüzde 26’sı entegre tesislerde üretilmektedir. Ülkemizde uzun mamul üretimin yüzde 75’ini, yassı mamul ise yüzde 25’ini oluşturmaktadır. Bu da ülkemizde uzun ürün bazında arz fazlası, yassı çelik açısından ise talebin daha yüksek seviyede olduğunu gösteriyor” dedi. 

ERDEMİR DÜNYADA 35 AVRUPA’DA 10. SIRADA

ERDEMİR’in Türkiye’nin en büyük entegre yassı çelik tesisi olduğunu belirten Yöney, 6 gurup şirketi ve 13 bin çalışanı ile üretime devam ettiklerini ifade etti. ERDEMİR’in 9,1 milyon sıvı çelik üretimi kapasitesine sahip olduğunu dile getiren Yöney, Türkiye’nin bölgelerinde en büyük limanlarının İskenderun ve Ereğli’de hizmet verdiğini söyledi. Yöney ayrıca, demir cevherinin Türkiye’de yüzde 50’sinin ERDEMİR’e bağlı ERMADEN şirketi tarafından üretildiğini belirtti.

2012’de 7,9 milyon ton üretimle ERDEMİR’in dünya da 35., Avrupa’da 10. sırada yer aldığını söyleyen Yöney, “Ereğli Demir Çelik tesislerimizde 31 Aralık 2012 itibariyle 6 bin 600 çalışanımız bulunmaktadır. ERDEMİR çalışanlarının ortalama maaşları MESS ortalamasının 2,5 katıdır. Türkiye’deki gelişmeler takip edilerek köprü, baraj, enerji santrali ve alt yapı hizmetlerinde ihtiyaç duyulacak malzemelerin üretimi noktasında planlama yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

OYAK ERDEMİR’İ ELİNDEN ÇIKARMAYI DÜŞÜNMÜYOR

Yöney, bir gazetecinin “OYAK, ERDEMİR’i elinden çıkartmayı düşünüyor mu?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Ne kadar güçlü bir şirket olduğumuzu, piyasa değerimizi artıran unsurların neler olduğunu söylüyoruz. OYAK, ERDEMİR gibi bir kuruluşu elinden çıkarmaz, çıkarmayı da düşünmüyor. Bu çelik sektöründe olmaktan çok mutlu. Bizim de bu kadar büyüyüp, gelişip, yatırım yapmamıza OYAK Yönetimi destek veriyor. Bu da OYAK’ın ne kadar değer verdiğinin, bir sanayi şirketi ERDEMİR’e ne kadar önem verdiğini gösteriyor.”

YENİ ÇSM YATIRIMI DEVREYE ALINDI

ERDEMİR’in yeni yatırımı ÇSM hakkında da gazetecilere bilgi veren Yöney, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim Gebze ve İskenderun’da çelik servis merkezlerimiz var. Ereğli’de de kuruldu ve Manisa’da da bir depolama tesisimiz var. Dünyadaki bütün çelik üreticilerine baktığımızda bir ebatlandırma, dilme, biçme hatları mevcuttur. Biz çelik servis merkezimizi entegre tesislerimize eklemekte geç bile kalmıştık. Ama 2013’de bu yatırımımızda tamamlandı. 50 bin metrekare toplam alana ve 20 bin metrekare kapalı alana sahip. 650 bin/yıl kapasiteye sahip. Çelik Servis Merkezimiz 2. Fazın da sıcak makasımızı ve teneke makasımızı da bu hatta eklediğimiz takdirde 1 milyonu aşan bir kapasiteye gelecek. Şu an aktif olarak iki makası çalışıyor.”

Yöney, gazetecilerin “ERDEMİR yatırımlarının büyük kısmını neden İskenderun’a kaydırdı?” sorusuna da şöyle karşılık verdi: ”İskenderun ERDEMİR bünyesine katılırken özelleştirme idaresinin yassıya dönüşüm şartı vardı. O dönemde İsdemir’in yassıya dönüşüm yatırımları başlamıştı. Özelleştirme sonrası OYAK bu yatırımları süratle tamamlayıp devletine karşı sözünü yerine getirmiştir.”

ERDEMİR Ereğli Çelik Servis Merkezi Müdürü Hayrullah Alabaş ise gazetecilere tesisi gezdirerek bilgi verdi. Alabaş, tesiste tam kapasite ile üretime başlandığında toplam üç vardiyada 120 civarında personel istihdam edileceğini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler