1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Erden: Çatı üstü GES’lere kombi modeli uygulansın

Erden: Çatı üstü GES’lere kombi modeli uygulansın

Enerji Günlüğü - Enerjisa İş Geliştirme Müdürü İbrahim Erden, çatı üstü güneş enerjisi sistemlerinin önünün açılması için doğalgaz aboneliğindeki...

Erden: Çatı üstü GES’lere kombi modeli uygulansın

Enerji Günlüğü - Enerjisa İş Geliştirme Müdürü İbrahim Erden, çatı üstü güneş enerjisi sistemlerinin önünün açılması için doğalgaz aboneliğindeki kombi modelinin uygulanmasını önerdi. 

İbrahim Erden, 10. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nın (EIF) ikinci gününde düzenlenen Solar Konferansı açılış oturumunda konuştu. Çatı üstü güneş enerji sistemlerinin yaygınlaşabilmesinin önündeki engellerden birinin bürokratik süreçler olduğunu ifade eden Erden, şöyle konuştu: 

“Kombi modeli aslında çok benzer bir model. Hiç birimiz ilgili gaz dağıtım şirketine gidip kombiyi almak dışında birşey yapmıyoruz. Başvuruda bulunup, bedelini ödüyor, kombi satın alıyorsunuz. Gerisi ilgili dağıtım şirketlerinin yetkilendirdiği firmaların yürüttüğü bir süreç. Kombi sisteminde tek yetkili, ilgili gaz dağıtım şirketi. Tüm süreçleri bu şirket yürütüyor. Siz bu süreçte kenarda oturup bekliyorsunuz. Bu güneşte böyle değil, bir çok kurum var. Her şeyi kendiniz yapmak zorundasınız. Belediyeye gidip bir uygunluk yazısı almak zorundasınız. Bazısı verir, bazısı vermez. İtfaiyeden gidip yangın belgesi almanız gerekiyor.” 

Kombi sürecinin aksine, elektrikte tarafında devletle veya perakende şirketiyle bir faturalandırmanın şart olduğunu kaydeden İbrahim Erden, “Bu mahsuplaşma ile ilgili durum çözülebilirse kombi modeli güneş panelleri için de uygulanabilir. Çatı yeni bir büyüme alanı. Ama mevzuat gelişimi Türkiye’de ciddi bir mücadele gerekiyor. Mevzuatta iyileşme olmazsa ne olur? İki sene önce kimse bataryadan bahsetmiyordu, şimdi birçok depolama şirketi sürece müdahil oldu ve daha çok görünür hale geldi. Değişmede yavaş kalırsa sistemin arkasında kalacak. Önce vatandaş uygulayacak, sonra mevzuatı uyarlayacağız. İnşallah burada mevzuat geriden gelmez. Enerjisa olarak biz köstek değiliz. Hazırlıkları yapıyoruz, amacımız oldurmak. Çünkü bunun önünde durmak mümkün değil, bu bir sel.” dedi.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü / ANKARA

Önceki ve Sonraki Haberler