1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Erdoğan: Akdeniz’de sorunları tüm aktörlerle birlikte çözebiliriz

Erdoğan: Akdeniz’de sorunları tüm aktörlerle birlikte çözebiliriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akdeniz’de Türkiye’nin ve KKTC’nin içinde adil şekilde yer almadığı hiçbir denklemden barış çıkmayacağını belirterek, sorunları hep beraber çözme çağrısında bulundu.

Erdoğan: Akdeniz’de sorunları tüm aktörlerle birlikte çözebiliriz

Enerji Günlüğü - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akdeniz’de Türkiye’nin ve KKTC’nin içinde adil şekilde yer almadığı hiçbir denklemden barış çıkmayacağını belirterek, sorunları hep beraber çözme çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarih, Siyaset ve Ülkelerarası İlişkiler Bakımından Uluslararası Deniz Hukuku ve Doğu Akdeniz Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, küresel siyasetin son birkaç aydır Akdeniz eksenli gelişmelerle şekillendiğini belirterek, Akdeniz’de yapılan her hamlenin, atılan her adımın Türkiye’nin güvenliğine, hak ve menfaatlerine doğrudan etkisi olduğuna dikkat çekti. Akdeniz’de huzur ikliminin yeniden tesis edilmesini istediklerinin altını çizen Erdoğan, “Akdeniz’deki sorunları birbirimizi dışlayarak değil bölgedeki tüm aktörleri aynı masa etrafında buluşturarak çözebiliriz. Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin içinde adil şekilde yer almadığı hiçbir denklemden Akdeniz barışı çıkmaz. 19. yüzyılın sömürge paylaşım masalarını andıran suni projelerle, saçma haritalarla Akdeniz’e barış ve istikrar gelmeyeceğini artık herkes görüp kabul etmelidir” dedi.

YUNANİSTAN İLE ÖN ŞARTSIZ DİYOLOĞA HAZIRIZ

“Anlaşmazlıkların diyalogla, uluslararası hukuk temelinde ve hakkaniyete uygun biçim biçimde çözümü öncelikli tercihimizdir” diyen Erdoğan, bu amaçla Yunanistan ile ön şartsız olarak diyaloğa hazır olunduğunu vurguladıklarını hatırlattı. Erdoğan, “Başta Yunanistan olmak üzere Akdeniz’den komşumuz olan tüm ülkeleri Doğu Akdeniz meselesini sıfır toplamlı bir oyun olarak görmekten vazgeçmeye davet ediyorum. Gelin hep beraber Akdeniz’i bir barış havzasına çevirelim. Gelin yeni husumetlerle Akdeniz’in ak sularını kirletmeyelim. Gelin enerjiyi çatışmanın değil iş birliğinin vesilesi kılalım” ifadesini kullandı.

SORUNUN KAYNAĞI ZENGİN HİDROKARBON KAYNAKLARI

Son günlerde bazı ülkelerin provokasyonlarının arka planında Doğu Akdeniz’de var olduğu düşünülen zengin hidrokarbon kaynakları olduğunu söyleyen Erdoğan, “Uluslararası enerji şirketlerinin de devreye girmesiyle Doğu Akdeniz petrol ve doğalgaz jeopolitiğinin merkezine oturmuştur. Tabii burada bir gerçeğin altını özellikle çizmek gerekiyor; Türkiye’nin bölgeye yönelik ilgisini sadece enerji kaynaklarıyla sınırlamak sığ bir değerlendirme olacaktır. Her şeyden önce Türkiye bir Akdeniz ülkesidir. Biz burada tarih boyunca olduğu gibi bugün de misafir değil ev sahibiyiz” ifadesini kullandı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler