1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Eren Enerji Zonguldak`ta bir termik santral daha kuracak

Eren Enerji Zonguldak`ta bir termik santral daha kuracak

Enerji Günlüğü - Eren Enerji, Zonguldak'ta bulunan termik santrallerine 700 MW kurulu gücünde dördüncüsünü ekleyecek.Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş....

Eren Enerji Zonguldak`ta bir termik santral daha kuracak

Enerji Günlüğü - Eren Enerji, Zonguldak'ta bulunan termik santrallerine 700 MW kurulu gücünde dördüncüsünü ekleyecek.

Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Zonguldak ili, Kilimli ilçesi, Muslu beldesi sınırları içerisinde, ithal kömüre dayalı pulverize kazan teknolojisi ile 700 MWe/707,8 MWm/1.677,5 MWt kurulu güçte, “ZETES-IV Termik Santrali ve Derin Deniz Deşarjı Entegre Projesi’’nin hayata geçirilmesi planlanıyor.

Daha önce yapılması planlanarak ÇED Süreci başlatılan projeden vazgeçilmişti. Ancak daha sonra şirket projeyi yeniden başlattı.

Proje ile ÇED Olumlukararı verilen ve hali hazırda işletmede olan ZETES I ve ZETES II ile inşaat çalışmaları devam eden ZETES-III santraline ait bazı ünitelerin, kurulması planlanan proje ile birlikte ortak kullanılması planlanıyor. Bu kapsamda Eren Limanı, kömür stok sahası, kireçtaşı hazırlama sistemi ve endüstriyel atık düzenli depolama tesisi ortak kullanılacak.

Kömür kazanı, türbin ve jeneratör sistemi, kondenser ve soğutma sistemi, otomasyon sistemi, toz tutma(ESTF), baca gazı desülfürizasyon (BGD) ve DeNOx (nitrojen oksit giderimi) sistemleri ise planlanan proje kapsamında münferit olarak kurulacak.

700 MWe’lik santralde kullanılacak kömür miktarı yaklaşık 240 ton/saat olup, BGD ünitesi için 8,3 ton/saat kireçtaşı kullanılacak.

Proje kapsamında santralin çalışma süresi 7.920 saat/yıl; projenin lisans süresi ise 49 yıl olarak öngörülmektedir. Santralin yaklaşık ısıl gücü 1.677,5 MWt olup, yıllık ortalama brüt üretimi yaklaşık 5.600.000.000 kWh (5.600 GWh) olacak

PROJE İLE İLGİLİ ÇED SÜRECİ BAŞLADI

Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde konu ile ilgili yapılan açıklamada, proje ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinin başladığı duyuruldu. ÇED Süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Zonguldak Valiliği'ne (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilebilecek.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler