1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Eren Holding yeni santraller kuracak

Eren Holding yeni santraller kuracak

Enerji Günlüğü - Eren Holding, Zonguldak'ta sahip olduğu 1,400 MW'lık ithal kömüre dayalı termik santralin yanına 1.2 milyar dolar yatırım ile 1,400...

Eren Holding yeni santraller kuracak

Enerji Günlüğü - Eren Holding, Zonguldak'ta sahip olduğu 1,400 MW'lık ithal kömüre dayalı termik santralin yanına 1.2 milyar dolar yatırım ile 1,400 MW'lık kömür ve ayrıca Çorlu'da 300 milyon dolar yatırımla 430 MW'lık doğalgaz çevirim santrali kuracak. 

Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren Reuters'a yeni yatırımlarıyla ilgili bilgiler verdi. Eren, Zonguldak'taki 1400 MW kurulu güce sahip ithal kömüre dayalı santralin yanına aynı güçte yeni bir tesis daha kuracaklarını belirtti. Santral için lisans, ÇED raporu ve arazi satın alımı gibi süreçleri tamamladıklarını belirten Ahmet Eren, "Bu yatırım için üçte bir oranında öz sermaye, yaklaşık 800 milyon dolar kredi kullanacağız. Kredinin 2-3 yılı geri ödemesiz 10 yıl vadeli olacak. Daha önceki yatırımımızda birlikte çalıştığımız İş Bankası ve Garanti Bankası'ndan bu krediyi almak konusunda anlaşmaya vardık. Şu anda yönetim kurulu onay sürecinde. Önümüzdeki ay başından itibaren akreditifi açacağız" dedi.

2.5 MİLYAR DOLARLIK FİNANSMAN HAZIR

Yeni kurulacak santralin de ithal kömüre dayalı olacağını belirten Eren, "Öyle sanıyorum ki 2017'nin başına üretime geçer. Yerli kömürü de karıştırarak kullanabiliyoruz" diye konuştu. Eren, yeni kurulacak santrallerin türbinleri için de Çinli Harbin firmasıyla anlaştıklarını söyledi. 

Enerji dışında tekstil, turizm, kâğıt, çimento, liman gibi sektörlerde de faaliyet yürüten Eren Holding'in önümüzdeki üç yıl içinde 2.5 milyar dolar civarında yatırım planladığını belirten Eren, "Bunların kredisi ve finansmanı hazır" dedi. 

HEDEF TÜRKİYE'DE İLK 3'E GİRMEK

Enerji sektöründe önümüzdeki 4-5 yıl içinde ilk üç serbest üretici arasında olacaklarını belirten Eren, şöyle konuştu:

"Zonguldak'taki kurulu gücümüz 2,800 MW'a ulaşacak. Ayrıca Çorlu'da 430 MW'lık yeni bir doğalgaz santrali kurma projemiz var. Bu santrali yine kağıt ve tekstil fabrikalarımızın olduğu yere kuracağız. Kendi fabrikalarımız için burada geçmişte kurduğumuz 100 MW'lık santrali de verimliliği düşük kaldığı için kapatacağız. Bu yatırımla birlikte kurulu gücümüz 3,230 MW'a ulaşacak." 

ENERJİDE 5000 MW KURULU GÜÇ HEDEFİ 

Ahmet Eren, Mersin'de yıllık 8 milyon ton çimento kapasiteli ihracata yönelik yeni bir çimento yatırımına başladıklarını belirterek, "Orada bir liman da satın aldık. İhraç etmek için o limana ihtiyacımız vardı. Bu yatırımın ihtiyacı olacak bir enerji yatırımımız olacak. Ancak biz bunu biraz büyük tutup fazlasını da satmak istiyoruz. Orada da 1,400 MW'lık bir ithal kömüre dayalı santral kurmak istiyoruz. Kurulu gücümüz toplamda bu yatırımlarla 5,000 MW'a doğru çıkmayı düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

KÖMÜR GAZA GÖRE DAHA AVANTAJLI 

İthal kömürün doğalgaz göre üretim maliyetinin yarı yarıya daha düşük olduğunu belirten Eren şöyle konuştu:

"Türkiye, doğalgaz ile ürettiği her 1 kWh elektrik için ithal kömüre göre yurtdışına iki kat daha fazla döviz ödüyor" dedi. Yerli kömürün de kalorifik olarak kıyaslandığında ithal kömüre göre de en az yüzde 30-40 daha pahalı olduğunu belirten Eren, "Bizim felsefemiz daima yerli kömür kullanmak yönünde. Ama maalesef kalorifik değeri düşük; 1,200-1,300 kilo kalori. Ama bizim getirdiğimiz kömürün kalorifik değeri 6,000 kilo kalori. 1 tona nazaran 5 ton yakmak zorundasınız. Yerli kömürü kullanmak için çok daha büyük yatırım gerektiriyor. Ayrıca kalorifik değer hesabı yaptığınızda da şu anda Türkiye'de üretilen kömür en az yüzde 30-40 daha pahalı."  

Zonguldak'ta şu anda çalışmakta olan 1,400 MW'lık santrallerinin 1.6 milyar dolara mal olduğunu hatırlatan ve bunun 200 milyon dolarının liman yatırımına gittiğini belirten Eren, "Ürettiğimiz elektriğin yarısını ikili kontratlarla,  yarısını da piyasada DUY sistemi üzerinden satıyoruz" dedi.

10'DA BİR ORANINDA YERLİ KÖMÜR KULLANIYOR 

Zonguldak'taki santralin geçen yıl 3.5 milyon ton kömür tükettiğini de belirten Eren "Yüzde 10'unu yani aşağı yukarı 300,000 tonunu Zonguldak'tan alabiliyoruz" dedi. Santraldeki verimliliğin yüksek olmasından dolayı önemli bir maliyet avantajları olduğunu belirten Eren, "Örneğin 500 metre ötemizdeki devlete ait Çatalağzı santralinin üretim maliyeti bizimkinin iki katı" dedi. 

KARBONDİOKSİT SALIMI DÜŞÜK

Avrupa'da kömür santrallerinin 1 metreküpte 30 miligramın altında karbondioksit salması gerektiğini belirten Eren, "Bizim yeni kuracağımız santralde bu 10 miligram olacak. Şu anda devletin elindeki kömür santrallerinin ortalama yüzde 28-29 civarında verimlilikle çalıştığını belirten Eren, "Bizde ise yüzde 43'e kadar çıkıyoruz" diye konuştu. 

Önceki ve Sonraki Haberler