1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Eşarj'dan elektrikli araçlara 200 bininici kez enerji

Eşarj'dan elektrikli araçlara 200 bininici kez enerji

Enerjisa Enerji’nin yüzde 94’lük hissesiyle kontrol ettiği Eşarj, Şubaat ayı itibariyle 200 bininci şarj işlemini gerçekleştiren ilk şirket unvanını elde etti.

Eşarj'dan elektrikli araçlara 200 bininici kez enerji

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin lider elektrikli şarj ağı işletmecilerinden Eşarj, elektrikli araç şarj işlemi sayısında bir eşği geride bıraktı. Türkiye’nin lider elektrik dağıtım ve perakende satış şirketi Enerjisa Enerji’nin yüzde 94 hissesine sahip olduğu Eşarj, Şubat 2022 itibariyle iki yüz bininci şarj işlemini gerçekleştiren Türkiye’nin ilk şarj istasyonu ağı oldu.

18 MİLYON KİLOMETRE YOL

Eşarj’ın 200 bin şarj işlemine ulaşmasıyla birlikte, enerji sağlanan araçlara toplamda 3 milyon kWh elektrik enerjisi yüklendi. Yapılan hesaplamalara göre, Eşarj’ın elektrikli araçlara bugüne kadar sağladığı enerji ile 17.7 milyon kilometre yol almak, bir başka deyişle dünya çevresinde 395 tur atmak mümkün.

1 MİLYON LİTRE AKARYAKITA EŞİT

Eşarj’ın yaptığı 200 bin şarj işlemiyle sağlandığı enerji, 1 milyon litre veya 360 tane petrol tankerin taşıyabileceği petrol yakıtına eş değe olduğu hesaplanıyor. Bu şarj işlemleri sayesinde 4.8 milyon kg karbondiorsit gazının salımı önlendi. Bu sayede 7.500 metrekare buzulun erimesinin önüne geçildiği kaydediliyor.

murat-pinar-bmw1i3.JPGPINAR: İDDİAMIZI ORTAYA KOYUYORUZ

Eşarj Yönetim Kurulu Başkanı ve Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, Türkiye’de 2030 yılında satılan her 100 araçtan 35’ini elektrikli araçların oluşturacağına ilişkin tahminler yapıldığını hatırlattı. 2030’da elektrikli araç parkının 2,5 milyona, kamuya açık şarj soket sayısının 250 bine yükseleceğinin hesaplandığını anlatan Murat Pınar “Eşarj olarak bizde 2030 yılına geldiğimizde Türkiye Elektrikli Araç Şarj İstasyonları ekosisteminin yanı sıra dünya ekosistemine de yarar sağlayacak adımların öncüsü olmak ve bu ekosistem içerisinde oyun kurucu şirketler arasında yer almak istiyoruz” dedi.

200 bin adetlik şarj işlemi sayısına ulaşılmasını da değerlendiren Murat Pınar, “Bu hedefin gerçekleşmesi ile Türkiye’de elektrikli araç ekosistemi içerisinde iddiamızı ortaya koymuş oluyoruz. Bu işlem sayısı ile enerji sektörünün verimli, güvenli, rekabetçi, teknoloji odaklı ve sürdürülebilir geleceğine somut bir şekilde destek olurken, ülkemizin 2053 net-sıfır emisyon hedeflerine de güçlü bir şekilde katkı sağlamış oluyoruz” dedi.

esarj-001.jpgEŞARJ ŞİRKETİ KİMDİR, KİMİNDİR?

2009 yılında faaliyete başlayan ve Türkiye’nin ilk şarj operatörü unvanını taşıyan Eşarj, son yıllarda artan elektrikli otomobil talebiyle beraber istasyon sayısını da arttırdı. Eşarj, Mart 2022 tarihi itibariyle 269 lokasyonda 258’i hızlı şarj istasyonu olmak üzere 496 şarj istasyonu ile faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin lider elektrik dağıtım ve perakende satış şirketi Enerjisa Enerji, sürdürülebilir ve çevreye duyarlı bir gelecek hedefiyle 2018 yılında Eşarj’ın çoğunluk hisselerini satın almıştı. Enerjisa Enerji 2021 yılında da Eşarj’daki payını yüzde 94’e yükseltmişti. 

Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler