1. YAZARLAR

  2. H. Zafer ARIKAN

  3. Eski EV bataryalarına elektrik depolanır mı? - Zafer ARIKAN
H. Zafer ARIKAN

H. Zafer ARIKAN

Yazarın Tüm Yazıları >

Eski EV bataryalarına elektrik depolanır mı? - Zafer ARIKAN

ZAFER ARIKAN 

Dünyamızda her gün yeni ürünler geliştirilirken diğer taraftan da eskimiş ürünlerin çöplüğü haline geliyor. Bazı insanlar da bunu kendine dert edinip, bu eskilerden nasıl yararlanabiliriz sorusuna cevap arıyor, dünyamızı güzelleştirmeye çalışıyor. (*)

Bu çalışmalardan birisi de Southern Research (SR) ve National Institute of Clean and Low Carbon Energy (NICE) tarafından birlikte yürütülüyor. Projenin amacı işletme ömrünü tamamlamış elektrikli araç bataryalarını, ofislerde ve fabrikalarda enerji depolama sistemleri haline dönüştürmek. Alabama’da yerleşik bir araştırma kuruluşu, kritik testlere ilişkin hizmetleri NICE’e sağlayarak yardımcı olacak ve böylece NICE, işletme ömrünü tamamlamış elektrikli araç bataryalarını kullanarak Amerikan pazarı için çok düşük maliyetli sabit güç sistemleri geliştirecek. Bu ise sürdürülebilir temiz enerji açısından, kritik bir teknolojiyi de insanoğluna sağlamış olacak.

NICE, Çin Beijing’de bulunan tesisinde enerji depolama amacıyla yeni bir güç ve kontrol topolojisini geliştirmiş durumda. Bu inovatif yaklaşımla, her bir batarya grubunun performansı ve ömür çevrimi optimize edilmiş olacak. Bilindiği gibi hiçbir elektrikli araç bataryası birbirinin tıpatıp aynısı değildir ve bu husus, enerji depolama sisteminin performansını ve ömür çevrimini doğrudan etkilemektedir. NICE geliştirdiği teknoloji ile eski bataryalardan kaynaklanan bu problemleri de çözmüş olacak.

SR ve iş ortaklarına gelince... Onlar da enerji depolama sistemi için performans ve ekonomik analizlere yönelik çalışmaları, teknik açıdan geçerlilik testlerini gerçekleştirerek bu çalışmada kritik bir rol oynayacaklar. 

Bu projenin başarılmasıyla aslında bir taşla iki kuş vurulmuş olacak. Birincisi, eski bataryaların çöplüklere tehlikeli atıklar olarak gitmesi önlenecek. İkincisi de, elimizde önemli bir ihtiyacı karşılayacak yeni ve iyi bir ürün daha olacak.

Sonuçta, güneşten veya rüzgardan ya da ana şebekeden beslenmiş olsun, enerji depolama sisteminin bir parçası olarak yeniden kullanılma imkanı bulunan eskimiş elektrikli araç bataryaları, iş sahibine ya da fabrika işletmecisine, özellikle enerjinin pahalı olduğu saatlerde, önemli bir imkan ve avantaj sağlayabilecek. 

 

H. Zafer ARIKAN - Enerji Günlüğü 

 

 (*) Southern Research, NICE team to repurpose used EV batteries as energy storage systems / www.newsvise.com

Önceki ve Sonraki Yazılar