1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Eskişehir Belediyesi çöpten 11.2 MW’lık elektrik üretecek

Eskişehir Belediyesi çöpten 11.2 MW’lık elektrik üretecek

Enerji Günlüğü - Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 1.4 MW’lık 8 dizel motordan oluşan santralde çöpten 11.2 MW’lık elektrik üretecek.Eskişehir...

Eskişehir Belediyesi çöpten 11.2 MW’lık elektrik üretecek

Enerji Günlüğü - Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 1.4 MW’lık 8 dizel motordan oluşan santralde çöpten 11.2 MW’lık elektrik üretecek.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin ITC firmasına, Yap İşlet Devret modeliyle yaptırdığı ve 70 milyon TL mal olan proje 55 bin konutun günlük elektrik ihtiyacını karşılayacak. Tesisin yapımını gerçekleştiren ve 9 yıl işletecek olan firma, belediyeye 1 milyon 375 bin TL kira ödemesi yapacak ve sözleşme sonunda tesiste kullanacağı tüm iş makinalarını da Büyükşehir Belediyesi’ne bırakacak.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Yılmaz Büyükerşen, “5 Haziran Dünya Çevre gününün sonrasında böyle bir tesisi Eskişehir’e kazandırmak çok anlamlı. Bu tesis gözlerden uzak olsa da hem çevrenin korunması ve geliştirilmesi hem de enerji ihtiyacımızın doğaya zarar vermeden karşılanmasını sağlayacak. Seyitgazi yolundaki eski Vahşi Çöp Atık Alanı ile yakınında istimlak edilen yerlerde ITC firması tesis yoldan görülmeyecek şekilde kuruldu. Tesisin elektrik üretmesinin yanında bir de 2 bin metrekarelik modern bir sera yapıldı. Bu seralarda da büyükşehir Belediyemiz Park Bahçeler Müdürlüğü şehrimizin muhtelif yerlerinde kullanılmak üzere, çiçek ve süs bitkisi üretecek. Vahşi çöplükte daha önce çalıştırılan iş makinaları ve personel kadrolarına, Büyükşehir Belediyemiz yılda 5 milyon TL öderken, şimdi bu miktar da belediyemiz bütçesinde tasarruf edilmiş olacak” dedi.

Yapımı 2 yıl süren projenin toplam maliyeti 70 milyon TL olurken ortaya çıkan metan gazı ise 36 metre çapındaki balonda toplanarak dizel motorlar aracılığıyla elektrik enerjisine dönüştürülecek.

Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler