1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Eti Maden Kütahya’da bor madeni üretimini arttıracak

Eti Maden Kütahya’da bor madeni üretimini arttıracak

Eti Maden, 745 milyon lira yatırımla 1958 yılından itibaren bor madeni üretimi yapılan Kütahya’daki Espey ve Hisarcık Bölgeleri’ndeki alanı yaklaşık üç kat genişletecek.

Eti Maden Kütahya’da bor madeni üretimini arttıracak

Enerji Günlüğü - Eti Maden, 745 milyon lira yatırımla 1958 yılından itibaren bor madeni üretimi yapılan Kütahya’daki Espey ve Hisarcık Bölgeleri’ndeki alanı yaklaşık üç kat genişletecek.

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından Kütahya ili, Emet ve Hisarcık ilçeleri sınırları içerisinde “S: 6407 (İR:1609) Ruhsat Nolu IV. Grup Bortuzu Ocağı İşletme İzin Alanının Genişletilmesi” planlanıyor. Bu kapsamda Espey ve Hisarcık Bölgelerinde ruhsat sahasındaki işletme izin alanı 865,38 hektardan 2493,76 hektara çıkarılacak. Genişletilecek alan içinde şahıs alanı, orman, mevcut maden ocağı alanı, maliye arazisi yer alıyor.

745 MİLYON LİRA YATIRIM YAPILACAK

10 yıllık yatırım bedeli 744.750.000 TL olarak tespit edilen proje kapsamında sadece bor madeni üretimi söz konusu olacak. Alan genişletilmesi kapsamında elde edilecek bor madeni yine ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne ait tesislerde işlenecek. 

PROJENİN ÖMRÜ REZERVE GÖRE DEĞİŞİYOR

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Emet Bor İşletme Müdürlüğü’nde 2012 yılı başı verilerine göre, Hisarcık Bölgesi’nde ortalama rezerv miktarı yıllık ortalama 900.000 ton, Espey Bölgesi’nde ise 600.000 ton’dur. Bu şekilde çalışma sürdürüldüğü takdirde Hisarcık Bölgesi 16 yıl, Espey Bölgesi 281 yıl faaliyetlerine devam edecek. İşletme izin ruhsatlarında bor sahaları için genelde 10 yıllık süreyle izin veriliyor. 

BÖLGEDEKİ BORUN KULLANIM ALANLARI

Bor, yeryüzünde toprak, kayalar ve suda yaygın olarak bulunan bir elementtir. Toprağın bor içeriği ortalama 10-20 ppm olmakla birlikte ABD’nin batı bölgeleri ve Akdeniz’den Kazakistan’a kadar uzanan yörede yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Deniz suyunda 0.5-9.6 ppm, tatlı sularda ise 0.01-1.5 ppm aralığındadır. 

Kütahya’nın Emet ilçesinde 1958 yılında kurulan Emet Bor İşletme Müdürlüğü; Hisarcık ve Espey olmak üzere 2 açık ocaktan kolemanit cevheri üretimi gerçekleştiriyor. Dünyanın en büyük ve en önemli kolemanit rezervleri olan Hisarcık-Espey formasyonu, dünya rezervlerinin yaklaşık %40’ını oluştururken, Türkiye’deki rezervlerinin ise %55’ini oluşturuyor. Bor üretiminde entegre tesislere sahip olan müdürlük, açık ocaklardan çıkarılan kolemanit cevheri fiziksel zenginleştirme için konstantratörlere besleniyor. Üretilen konsantre kolemanit, değirmenlerde istenilen boyutlarda öğütülerek öğütülmüş ürün haline getiriliyor. Sonrasında ise reaksiyon, filtrasyon, kristalizasyon ve kurutma işlemlerinden geçirilerek sektörde önemli bir yeri olan borik asite dönüştürülüyor. Borik asit; göz, kulak, cilt tedavisinde, haşere ve böcek ilacı yapımında, fiberglass, LCD ekran, Prexy cam üretiminde ve yanmaya dayanıklı kıyafetlerin üretiminde etkin rol oynuyor. 

Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler