1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. EÜAŞ’ın Elektrik Otomasyon Sistemi Antalya Kepez II HES'te devreye alındı

EÜAŞ’ın Elektrik Otomasyon Sistemi Antalya Kepez II HES'te devreye alındı

Türkiye’nin ilk yerli elektrik otomasyon sistemi olan EÜAŞ Elektrik Otomasyon Sistemi, pilot santral olarak seçilen Antalya Kepez II HES'te devreye alındı.

EÜAŞ’ın Elektrik Otomasyon Sistemi Antalya Kepez II HES'te devreye alındı

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin ilk yerli elektrik otomasyon sistemi olan EÜAŞ Elektrik Otomasyon Sistemi, pilot santral olarak seçilen Antalya Kepez II HES'te devreye alındı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin İlk yerli elektrik otomasyon sistemi olan EÜAŞ Elektrik Otomasyon Sistemi Antalya Kepez II HES'te devreye aldıklarını açıkladı. 

Dönmez yaptığı açıklamada, sistemin yurt dışı muadiline göre 10'da 1 maliyetle üretildiğini kaydederek, %92 yerlilikle üretilen EOS ile tesislerin otomatik ve uzaktan kontrol edebileceğini ifade etti. 

EÜAŞ’A AİT 18 HES’TE EOS VAR AMA…

EÜAŞ Elektrik Otomasyon Sistemleri (EOS) Açılış Programı’nda değerlendirmelerde bulunan Dönmez, Hidroelektrik Santrallerinde (HES) yerlilik oranının artırılması için EÜAŞ'ın Ar-Ge ve teknoloji yatırımlarına devam ettiğini belirterek, bugün EÜAŞ'a ait 18 HES'de otomasyon sistemi bulunurken, 28 HES'de bu sistemin henüz kullanılmadığını söyledi. Ancak EOS’un bulunduğu bu 18 santralde uzaktan izleme ve kontrolün yapılamadığına dikkat çeken Dönmez, “Ayrıca mevcut sistemlerin de belirli aralıklarla yenilenmesi gerekiyor. Bu durumdan doğan dezavantajları lehimize çevirmek için EÜAŞ tesislerinde standart otomasyon bileşenlerinin kullanılması için Ar-Ge çalışmalarını başlattık. En sade anlatımla ifade etmek gerekirse artık tüm tesislerimizi tek merkezden ve otomatik sistemlerle kontrol edebileceğiz. Bu durum zaman, maliyet ve emek kayıplarının da önüne geçecek. Ayrıca santrallerimizin daha verimli çalışmasına da ciddi katkılar sunacak” dedi.

KEPEZ II HES’TEKİ BAŞARI BÜYÜK HES’LER İÇİN DE VERİ SAĞLAYACAK

Pilot tesis olarak seçilen Antalya Kepez II Hidroelektrik Santrali'nde kurarak ilk denemeleri gerçekleştirdiklerini kaydeden Dönmez, burada sağlanacak başarının, daha büyük boyutlu HES'ler için de önemli veriler sağlayacağını belirtti. 

Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler