1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Yerli HES elektromekanik ekipmanı üretilecek

Yerli HES elektromekanik ekipmanı üretilecek

EÜAŞ ve TÜBİTAK işbirliğiyle hidroelektrik santral türbini, hız regülatörü, ikaz sistemi, koruma sistemleri ve tüm diğer yardımcı bileşenler yerli olarak tasarlanıp üretilecek.

Yerli HES elektromekanik ekipmanı üretilecek

Enerji Günlüğü - EÜAŞ ve TÜBİTAK işbirliğiyle hidroelektrik santral türbini, hız regülatörü, ikaz sistemi, koruma sistemleri ve tüm diğer yardımcı bileşenler yerli olarak tasarlanıp üretilecek.

Türkiye’nin hidroelektrik santralleri için yeni bir dönem başlıyor. Elektrik üretiminde yüzde 18 pay sahibi olan Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ), yerli ekipman üretimine yönelik projeler geliştiriyor. EÜAŞ ve TÜBİTAK işbirliği ile yürütülen “Hidroelektrik Santral Bileşenlerinin Yerli Olarak Tasarımı ve Üretimi”  (MİLHES) projesi kapsamında imzalanan Sarıyar HES Rehabilitasyon proje sözleşmesi ile düşey tip Francis türbini, hız regülatörü, ikaz sistemi, koruma sistemleri ve tüm diğer yardımcı bileşenler yerli imkanlar kullanılarak en baştan tasarlanıp, üretilerek devreye alınacak. Bunun için EÜAŞ ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) arasında 26.11.2020 tarihinde sözleşme imzalandı. Sarıyar Hasan Polatkan Santrali için 4 adet generatör EÜAŞ tarafından üretilecek.

Sarıyar HES Rehabilitasyon Projesi kapsamında yer alan otomasyon sistemi, EOS ( EÜAŞ Otomasyon Sistemi ) olarak kurum teknik adamları tarafından yapılacak.

10 MİLYAR DOLARLIK HES EKİPMAN YATIRIMI YURT İÇİNDE KALACAK

Tamamı yerli üreticilerle hayata geçirilen bu projeler sayesinde gelecekte yapılması planlanan yaklaşık 10 milyar dolarlık hidroelektrik santral elektromekanik ekipman yatırımının yurt içinde kalması hedefleniyor.

Öte yandan bu proje EÜAŞ’ın;  Keban, Karakaya gibi büyük HES lerin rehabilitasyonu sürerken, HES portföyünde bulunan ve işletmeye alınma yılları oldukça eski olan HES’lerin rehabilitasyonu çalışmalarındaki hedefini de gerçekleştirmesi yönünde önemli bir gösterge olacak.

 

İlgili Haberler