1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EWE’den Türkiye Almanya arasında bilgi ve teknoloji köprüsü

EWE’den Türkiye Almanya arasında bilgi ve teknoloji köprüsü

Alman EWE Grubu Türkiye ve Almanya’daki şirketleri arasında sistematik olarak teknoloji ve bilgi transferi gerçekleştiriyor.

EWE’den Türkiye Almanya arasında bilgi ve teknoloji köprüsü

Enerji Günlüğü - Alman EWE Grubu Türkiye ve Almanya’daki şirketleri arasında sistematik olarak teknoloji ve bilgi transferi gerçekleştiriyor.

EWE AG ve EWE Türkiye iştirakleri arasında gerçekleşen “Teknik Değişim Programı” (“TEx – Technical Exchange Program”) dahilinde sadece operasyonel alanlarda değil ticaret, satış, kontrol/finans alanlarında da karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımı gerçekleştiriliyor.

EWE’nin şebeke yönetimi ve enerji ticareti konusunda 80 yılı aşkın bir tecrübeye sahip olduğunu belirten EWE Turkey Holding A.Ş. Genel Müdürü Bekir Sami ACAR, bunun yanında Türkiye’deki grup şirketlerinin de yeni teknoloji ve entegre sistemler konusunda bir takım iyi uygulamaları geliştirdiklerini ifade etti.

Teknik Değişim Programı’nın (TEx – Technical Exchange Program) bir yılı aşkın bir süredir uygulamada olduğunu belirten Acar, “EWE Türkiye şirketlerinden 26 personel belirlenmiş konularda toplam 600 adam-günü aşkın bir süre EWE’nin Almanya’daki birimlerinde oryantasyonun ötesinde bizzat operasyonlarda bulunarak önemli tecrübeler elde etmişlerdir. Program katılımcıları ve Almanya’daki beraber çalıştıkları meslektaşları son derece olumlu geri bildirimlerde bulunmuşlar ve iyi uygulamaların her iki yönde de transferine yönelik somut projeler geliştirilmiştir” dedi.

Programın doğal gaz dağıtım kısmına liderlik yapan Bursagaz Genel Müdür Yardımcısı Şükrü Özden, programın somut kazanımlarından biri olarak Bursagaz’da acil müdahale sürecinin IT desteğiyle yeniden tasarlanması ve tamamen kağıtsız bir işlem akışının sağlanmasını örnek verdi. Bu projenin sonuçları, geçen yıl Kuala Lumpur’daki 25. Dünya Gaz Konferansı’nda Özden tarafından sunuldu ve büyük ilgi topladı. Yakın zamanda Bursa ve Kayseri’de şehir giriş istasyonlarındaki gaz ısıtıcılarında yaptıkları optimizasyon projesiyle önemli bir tasarruf sağladıklarını belirten Özden, bu uygulamanın da şu anda Almanya’ya transfer edilmekte olduğunu belirtti.

TEx Programı çerçevesinde Almanya’da çalışmalar yürüten EWE Enerji Portföy Müdürü Mehmet Fatih Bulut; “TEX kapsamında EWE Trading şirketinde 5 hafta süren bir çalışmayla farklı birimlerdeki iş arkadaşlarımız ile beraber çalışarak hem bilgi alışverişinde bulunduk, hem de kişisel ilişkilerimizi geliştirme olanağı sağladık. Elektrik, doğalgaz, kömür, emisyon gibi ürünlerin ticaretinin şirket içi süreçlerini ve Türkiye’ye göre çoğu konuda daha ileride olan Almanya piyasa yapılarını görmek ve öğrenmek bizim açımızdan önemliydi. Sosyal ve kültürel farklı bir çalışma ortamında bulunmak benim için ayrıca önemli bir tecrübeydi. Edindiğimiz tecrübeler ile gelişmeye devam eden piyasa şartlarımıza göre Türkiye’de iş süreçlerimizi daha sağlıklı tasarlama imkanımız olacak.” diye konuştu.

Almanya’daki çalışmaları hakkında değerlendirmede bulunan Kayserigaz Elektronik Sistemler ve Scada Mühendisi Uğur Ekinci ise,“TEx Programı kapsamında EWE’nin Bremen’deki şirketi Statwerke Bremen – swb firmasına yaptığımız ziyarette SCADA merkezi, varlık yönetimi, teknik hizmetler, planlama, ölçme ve faturalandırma, bölgesel ısıtma birimlerinde incelemelerde bulunduk. Geçirdiğimiz süre boyunca Almanya ve Türkiye kıyaslaması yapılarak süreç farklılıklarını inceledik. Bu doğrultuda farklı uygulamalar incelenerek swb’den Kayseriagaz’a hangi uygulamalar getirilebilir veya Kayserigaz’daki hangi uygulamalar swb’de uygulanabilir bunun üzerine araştırmalarda bulunduk. Bu incelemeler ışığında Kayserigaz’da çeşitli çalışmalar başlatıldı.” dedi.

Programın çıktılarının cesaret verici olduğunu belirten Bekir Sami ACAR, önümüzdeki yıllarda değişim programlarının daha da derinleştirilerek ve yaygınlaştırılarak devam ettirileceğini ifade etti. Bu programlar neticesinde Türk ve Alman meslektaşlarının iletişimin önemli ölçüde iyileştiğine dikkat çeken Acar, kültürel alış-verişin olumlu ve kalıcı tesirlerinin en az teknik kazanımlar kadar önemli olduğunu ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler