1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Exergy Türkiye yılda iki yeni JES kuracak

Exergy Türkiye yılda iki yeni JES kuracak

Enerji Günlüğü - İzmir Kemalpaşa OSB'de kurduğu fabrikayla yerli türbin üretimine başlayan İtalyan Exergy Türkiye’de yılda 2 jeotermal enerji santrali...

Exergy Türkiye yılda iki yeni JES kuracak

Enerji Günlüğü - İzmir Kemalpaşa OSB'de kurduğu fabrikayla yerli türbin üretimine başlayan İtalyan Exergy Türkiye’de yılda 2 jeotermal enerji santrali (JES) kurulumu gerçekleştirmeyi planlıyor.

İtalyan türbin üreticisi Exergy S.p.A'nın CEO'su Cloudio Spadacini, Enerji Günlüğü'ne Türkiye'deki faaliyetlerini anlattı. Çevrim santrallerinde kullanılan yüksek verimlilikte türinler ürettiklerini anlatan Spadacini, Türkiye'nin özellikle jeotermal enerji alanındaki potansiyeline güvendiklerini söyledi.

Spadacini, "Bugün jeotermal alanında Exergy için dünyadaki en önemli pazar Türkiye. Bu yüzden geçen yıl Türkiye'de fabrika kurduk, türbinler üreteye başladık. Şimdi ve gelecekte jeotermal kapasitesinin büyüyeceğini düşünürsek Türkiye pazarı, Exergy için önemli olmaya devam edecek" dedi.

Türkiye'deki jeotermal yatırımlarında en önemli tedarikçi olmaya devam edeceklerini kaydeden Spadacini, türbinlerin yerli katkılı olmasının kendilerine önemli bir avantaj sağlayacağını kaydetti. Spadacini, "Burada üretilen türbinleri kullanan santral yatırımcılarına devlet ilave elektrik fiyatı alım garantisi sağlıyor. Bu da fizibilite açısından önemli bir fark yaratıyor" diye konuştu.

YERLİLİK ORANI YÜZDE 60

Spadacini'nin verdiği bilgiye göre, Exergy'nin Türkiye'deki türbinlerinin yerlilik oranı yüzde 60'ın üzerinde. Exergy'nin İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki montaj tesislerinde kullanılan pek çok parça Eskişehir, İstanbul ve Ankara'daki çeşitli Türk şirketlerinden alınıyor. Türkiye'deki mevcut kurulu jeotermal kapasitenin yüzde 60'tan fazlasının ekipman tedariği Exergy'ye ait. Exergy bugüne kadar Türkiye'de 280 MW'lik ekipman satışı gerçekleştirmiş durumda. Bunlardan şu anda işletmede olan kısım 50 MW. Exergy'nin bugüne kadar ekipman tedariği gerçekleştirdiği yatırımcılar arasında Karadeniz Holding, Akça Holding, Beştepeler, Kipaş (Maren Enerji), Enerji Holding, Saray Holding gibi oyuncular var.

BAŞARININ İKİ SIRRI

Türkiye pazarında en büyük paya sahip olabilmelerini iki nedene bağlayan Cloudia Spadacini "Birincisi teknoloji olarak verimli bir türbin üretiyoruz. Maliyetleri müşteri için uygun. İkincisi de Türkiye'ye yatırım yapıp, bir Türk şirketi gibi çalışmaya karar verdik. Bu da hem bizim hem de müşterilerimiz için bize artı olarak geri döndü..." dedi.

KADROYU DA GENİŞLETECEK

Kısa vadede Türkiye'deki fabrikanın gelişimini tamamlamasını hedeflediklerini kaydeden Spadacini, "Şu anda 25 kişilik kadro var. 30'a çıkacak. Burada üretilen ekipmanın sertifikasyon işlemleri tamam. Yerli mal sertifikalarını aldık. Exergy'ye ait teknoloji olduğu için de patentli..." diye konuştu.

YILDA 15 PROJE KURACAK

Spadacini, gelecek beş yıl içinde Türkiye pazarında yıllık yüzde 10'luk bir büyüme oranıyla yola devam etmek istediklerini anlattı. Spadacini, yıllık 25 türbinlik bir kapasiteleri bulunduğunu, bunun da proje başına 2 türbin hesabıyla yılda yaklaşık 15 projenin hayata geçirilmesi anlamına geleceğini kaydetti.

TÜRKİYE EXERGY'NİN BÖLGESEL ÜSSÜ

Türkiye'nin Exergy açısından çevre ülkeler için de bir servis merkezi olduğunun altını çizen Spadacini, söz konusu hedef pazarları İran, Gürcistan, Azerbaycan, Özbekistan, Bulgaristan ve diğer bölge ülkeleri olarak sıraladı. Spadacini, Türkiye'nin Avrupa ve Ortadoğu arasında bir köprü görevi üstlendiğini de kaydetti.

ÖNCELİK TÜRKİYE'NİN İHTİYACI

Türkiye pazarında işleri çok yoğun olduğu için, burada yapılan ürünlerin ihracatını henüz yapmadıklarını ifade eden Spadacini, "Ama burayı bir üretim merkezi olarak düşünüp, etraftaki ülkelere ve daha uzak ülkelere de gidebiliriz" diye konuştu.

Spadacini, Türkiye'nin jeotermal potansiyeline ilişkin soru üzerine "Bin MW olduğu konuşuluyordu ama gün geçtikçe artıyor. 2 bin MW olarak gözüküyor. Ayrıca daha araştırılmamış çok geniş bir bölge var" dedi.

ATIK ISIDAN DA ELEKTRİK

Exergy'nin aynı teknolojiyi kullanarak, atık ısı sektöründe de faaliyet gösterdiğinianlatan Spadacini, "Bugüne kadar iki tesis yaptık ŞişeCam'da atık ısıya dayalı iki tesis yaptık. Farklı projeler üzerinde de çalışıyoruz. Çimento, cam, çelik haddehaneleri olsun, çöp gazından üretim yapanların atık ısıları olsun, çalışmalar yapmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

Mehmet KARA

... 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler