1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ExxonMobil Dow Jones Endüstriyel Endeksi’nden çıkarılıyor

ExxonMobil Dow Jones Endüstriyel Endeksi’nden çıkarılıyor

ABD merkezli enerji devi ExxonMobil, sanayi sektörünün önde gelen en büyük 30 şirketinin hisse senetlerinden oluşan Dow Jones Endüstriyel Endeksi’nden çıkarılıyor. 

ExxonMobil Dow Jones Endüstriyel Endeksi’nden çıkarılıyor

Enerji Günlüğü - ABD merkezli enerji devi ExxonMobil, sanayi sektörünün önde gelen en büyük 30 şirketinin hisse senetlerinden oluşan Dow Jones Endüstriyel Endeksi’nden çıkarılıyor. 

Dünyanın en büyük petrol ve gaz şirketlerinden olan Amerikan ExxonMobil şirketi, 1928 yılında dahil olduğu Dow Jones Endüstriyel Endeksi’nden çıkarılıyor. Endeksin en eski üyesi olan ancak son yaşanan gelişmelerle piyasa değeri 175 milyara düşen grubun yerine yazılım firması Salesforce.com işlem görecek. Salesforce.com’un piyasa değerinin 190 milyar dolar olacağı öngörülüyor. Endeksin en eski üyesinin çıkmasıyla birlikte endekste enerjinin payı yüzde 2’ye düştü. 

2000'li yılların başında ABD'nin en değerli şirketi olan ve 2012'de Apple'a liderliği kaptıran şirket, liderlik zamanlarında 400 milyar dolar değerlemeleri görmüştü. 

Amerika’nın SP500 ve NASDAQ endeksi ile birlikte en bilinen borsa endeksi olan Dow Jones Industrial (Endüstriyel Ortalama Endeksi), Wall Street’te Mavi Çipli Endeks olarak da isimlendiriliyor. Endeks, endüstriyel üretim yani sanayi sektörünün önde gelen en büyük 30 şirketinin hisse senetlerinden oluşuyor. Bu nedenle DJI30 demek de mümkün.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler