1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ExxonMobil ve Chevron tarihi ciro kayıpları yaşıyor

ExxonMobil ve Chevron tarihi ciro kayıpları yaşıyor

ExxonMobil ve Chevron, pandemi sürecinde azalan talebe bağlı olarak tarihi ciro kayıpları yaşıyor.

ExxonMobil ve Chevron tarihi ciro kayıpları yaşıyor

Enerji Günlüğü - ExxonMobil ve Chevron, pandemi sürecinde azalan talebe bağlı olarak tarihi ciro kayıpları yaşıyor.

ExxonMobil ve Chevron şirketleri, Covid-19 salgını süreci devam ederken görülmemiş düzeyde ciro kayıplarıyla karşılaştılar. ExxonMobil’in 1,1 milyar dolarlık kaybı, şirket tarihinde benzeri görülmemiş bir istatistik oldu. Chevron ise son 30 yılın en düşük performansını sergiledi. 

Jet yakıtından plastik ambalajlara kadar petrole dayalı hemen tüm ürünlerde azalan talep, petrol şirketlerinde bütün departmanlara yansıyan olumsuz etkiler yaptı. 

ABD’de hemen bütün sektörler pandemiden olumsuz yönde etkilendi. Ancak petrol sektörü, bu işkolunda çalışan işletmelerin bütçe kesintilerine gitmesine neden oldu, borçlanmalar durduruldu ve çok sayıda proje tasarruf tedbirleri kapsamında iptal edildi. 

Bu yıl Standard&Poor’s tarafından hazırlanan ve Amerikan hisse senedi piyasasının yaklaşık %75’ine tekabül eden S&P 500 Borsa Endeksi’ne göre, yatırımcıların en çok uzak durduğu sektör petrol sektörü oldu. 

Ham petrol talebindeki düşüşe, milyarlarca dolarlık yeniden yapılanma sürecinde yakalanan ExxonMobil, harcama bütçesinde 10 milyar dolarlık kesintiye gidip, temettü ödemelerini dondursa da sarsıntıyı atlatmış değil. 

Bazı analistler, ExxonMobil’in pandemi sürecinden önce de bazı projelerinin bütçelerinde kesintiye gittiğini ve varlık satışlarıyla gündeme geldiğini hatırlatıyor ve şirketin ciro kayıplarının salgın öncesinde başka nedenlere de bağlı olabileceğini öne sürüyor. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler