1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ExxonMobil’den AB’ye vergi davası

ExxonMobil’den AB’ye vergi davası

Petrol devi ExxonMobil, olağanüstü kârlar elde eden fosil yakıt üreticilerine ek vergi getirecek olan Avrupa Birliği'ne (AB) dava açtı.

ExxonMobil’den AB’ye vergi davası

Enerji Günlüğü - ABDli petrol şirketi ExxonMobil, petrol grupları üzerindeki yeni beklenmedik vergisini kaldırması için Avrupa Birliği'ne dava açtı.

Petrol şirketleri, Rusya-Ukrayna ihtilafı nedeniyle yüksek enerji fiyatlarından yararlanarak üç ayda bir rekor kar bildirdiler ve bu da sektöre daha fazla vergi getirilmesine yol açtı. Avrupa Komisyonu, "enerji faturalarını düşürmeye yardımcı olmak için" 25 milyar euro vergi toplayacağını açıkladı. ABD merkezli petrol devi ExxonMobil Corp, ise bu duruma tepki göstererek yargı yoluna başvuran ilk şirket oldu. ExxonMobil, olağanüstü kârlar elde eden fosil yakıt üreticilerine ek vergi getirecek olan Avrupa Birliği'ne (AB) dava açtı. 

“ÜLKELERİN BUNU YAPMAYA YASAL HAKLARI YOK”

Şirket ülkelerin bunu yapmaya yasal olarak hakkı olmadığını belirtti. Exxon sözcüsü Casey Norton, Financial Times'a beklenmedik kar vergisinin "verimsiz" olduğunu, yatırımları caydırdığını ve yatırımcı güvenini baltaladığını belirterek, “Buraya yatırım yapıp yapmamamız öncelikle Avrupa'nın ne kadar çekici ve küresel olarak rekabetçi olacağına bağlı” dedi. 

Norton, Exxon'un son on yılda Avrupa rafineri projelerine 3 milyar dolar yatırım yaparak Avrupa'nın Rusya'dan ithalatını azaltmakta zorlandığı bir dönemde daha fazla enerji ürünü sağlamasına yardımcı olduğunu da sözlerine ekledi.

AB’nin yeni vergisi, 31 Aralık'tan itibaren yürürlüğe girecek ve 2022-23'teki vergilendirilebilir kârlara en az %33 vergi uygulanacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler