1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. EY: Yenilenebilir Türkiye’de 110 bin yeni istihdam sağlayabilir

EY: Yenilenebilir Türkiye’de 110 bin yeni istihdam sağlayabilir

Ernest & Young (EY), Türkiye’de yatırım yapılabilir yenilenebilir enerji projelerinin, 19,4 milyar dolarlık bir yatırım fırsatı barındırdığını ve 110 bin yeni istihdam yaratabileceğini açıkladı.

EY: Yenilenebilir Türkiye’de 110 bin yeni istihdam sağlayabilir

Enerji Günlüğü - Ernest & Young (EY), Türkiye’de yatırım yapılabilir yenilenebilir enerji projelerinin, 19,4 milyar dolarlık bir yatırım fırsatı barındırdığını ve 110 bin yeni istihdam yaratabileceğini açıkladı.

Uluslararası danışmanlık şirketi Ernest & Young (EY), bugün dünya genelinde kuruluma hazır 13 bin yenilenebilir enerji projesi ile 2 trilyon dolar tutarında yatırım fırsatını ortaya koyan küresel bir araştırma yayınladı. Temel atmaya hazır bu projeler, toplamda 1 Terawatt'lık ek yenilenebilir enerji üretim kapasitesi sağlayabilme potansiyeline sahip. 47 ülkeyi kapsayan araştırmaya göre, halihazırda planlarda yer alan proje stoku, yerelde ve tedarik zincirinde 10 milyona yakın yeni istihdam yaratma potansiyeline sahip. yenilenebilir enerji projeleri Türkiye’de ise 110 bin yeni istihdam potansiyeli taşıyor.

Türkiye için ilk defa COVID-19 sonrası yeşil bir toparlanma projeksiyonu yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de 9,2 GW’lik ek yenilenebilir enerji kapasitesi inşa edecek 238 projeden oluşan hazırdaki proje stoku, 110 bin yeni istihdamı destekleyecek 19,4 milyar dolarlık bir yatırım fırsatını temsil ediyor. Bu aynı zamanda, Türkiye ekonomisinin toparlanmasını hızlandıracak, kömür bölgelerinin dönüşümünü gündeme sokabilecek sanayi kümeleri oluşturma potansiyeline sahip güçlü bir yenilenebilir enerji tedarik zinciri oluşturma fırsatı sunuyor.

Kuruluma hazır yenilenebilir enerji projeleri, 110 bin yeni istihdam olanağı ile mevcut kömür madenciliğinin sağladığı istihdamın iki katı istihdam potansiyeline sahip.

EN BÜYÜK POTANSİYEL RÜZGARDA

Türkiye için kuruluma hazır olarak nitelendirilen 9,2 GW’lik yenilenebilir enerji kapasitesinin 1,400 MW’ını güneş santralleri, 6,400 MW’ını karasal rüzgar enerjisi santralleri, 1,200 MW’ını denizüstü (offshore) rüzgar enerjisi santralleri ve 200 MW’ını hidroelektrik santraller oluşturuyor. 

TÜRKİYE PROJE STOKU EMİSYONLARI %7 AZALTACAK

Belirlenen proje stokunun, Türkiye’de sera gazı emisyonlarında yılda 35 MtCO2e azaltım sağlayacağı ve toplam emisyonları yaklaşık olarak %7 azaltacağı tahmin ediliyor. Bu azaltım fırsatı, Türkiye'nin yenilenebilir enerji ve iklim değişikliği hedeflerine ulaşmasına ve 2050 için net sıfır hedefi belirlemesine olumlu katkıda bulunabilir.

 

Önceki ve Sonraki Haberler