1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Fatih Birol: Enerjide önümüzdeki 5 yıl kritik

Fatih Birol: Enerjide önümüzdeki 5 yıl kritik

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Fatih Birol, Türk yatırımcıların enerji zengini çevre ülkelerde petrol, gaz ve elektrik...

Fatih Birol: Enerjide önümüzdeki 5 yıl kritik

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Fatih Birol, Türk yatırımcıların enerji zengini çevre ülkelerde petrol, gaz ve elektrik alanında yatırım yapması gerektiğini söyledi. Birol, "Enerji'de önümüzdeki beş yıl kritik" dedi. 

Bu yıl 19'uncusu düzenlenen Uluslararası Enerji ve Çevre Konferansı'nın (ICCI 2013) son gününde Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Fatih Birol, Türkiye ve dünya ekonomisine dair açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin önümüzdeki 5 yıl içindeki enerji politikalarının çok kritik olduğunu belirten Fatih Erol, "Türkiye’nin çevresindeki ülkelerde hem petrol hem de doğalgaz açısından önemli potansiyeller doğuyor. Türk yatırımcılar bu ülkelerde doğalgaz, petrol ve elektrik alanında yatırım yapması gerekiyor.” dedi.

İşte Fatih Birol'un konuşmasından bazı notlar:

- Amerika Birleşik Devletleri kısa zamanda petrol üretimi alanında Suudi Arabistan’ı geçerek dünyanın en çok petrol çıkaran ülkesi haline gelecek.

- Enerjide ezberler bozuluyor. Dünya enerji denkleminin değişmesinin üç ana sebebi var: Birincisi, Amerika, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerin petrol ve doğal gaz üretiminde çok ciddi artış göstermesi. İkincisi, Fukuşima’dan sonra Avrupa’daki nükleer enerji politikalarının değişmesi. Üçüncü neden ise, enerji verimliliğiyle ilgili ciddi uygulamaların hayata geçmesi.

- Avrupa’daki doğalgaz fiyatları Amerika’daki gaz fiyatlarının ortalama 5 misli daha pahalı. Japonya’daki gaz fiyatları da, Amerika’daki gaz fiyatlarından 8 kat daha pahalı. Bana hiçbir başka uluslararası bir metal söyleyemezsiniz ki, küresel fiyatlarında bu kadar büyük farklar olsun.

- Avrupa’da geçen yıl kömürde çok ciddi bir büyüme yaşandı. Bu ülkelerin başında da, çevre konusunda duyarlı Almanya geliyor. Almanya’da şu anda 6 GW’lık yeni kömür santralleri inşa halinde.

- Enerji maliyetlerinin toplam maliyet içinde ciddi bir rol oynadığı endüstride Amerika ile rekabet edilemiyor. Birçok Avrupalı ağır sanayi şirketleri Amerika’ya göç ediyor.

- Yaptığımız hesaplara göre, önümüzdeki on yıl içinde Avrupa’nın ithal ettiği gazın üçte ikisindeki kontaklar bitecek ve Avrupa’nın elinde mevcut kontratların yeniden müzakere etmek için çok önemli bir fırsat gelecek. Bu son derece önemli bir şans, bir fırsat penceresi Avrupa için.

- Türkiye dünyadaki rezervlerin yüzde 70’ine komşu. Türkiye’nin çevresindeki petrol ve doğalgazdaki üretim maliyetleri diğer ülkelere göre son derece düşük. Bir çok fazla rezerv var çevremizde, ikincisi de bu rezervlerin üretime dönüştürme maliyetleri başka yerlerle kıyasladığımızda son derece düşük.

- Türkiye’nin uzun dönemli kontratlardaki iyileştirme şansları çok hızlı bir şekilde büyüyor, bu şansları ciddi şekilde kullanmak lazım, çünkü gaz pazarları alıcıların elinin güçlü olduğu pazarlar haline geliyor. Enerji verimliliğini arttırmak, her şeyden önemlisi rekabet gücünü arttırmak demek. Hem tüketici bazında, hem şirketler, hem de ülke ekonomisi bazında.

- Gelecek 5 yılın enerji anlamında Türkiye için çok kritik olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin çevresindeki ülke ve ülkelerde önemli potansiyeller doğuyor, bunlar hem petrol hem doğalgaz açısından, hem de Türk yatırımcıların gidip orada yatırım yapması açısından, sadece doğalgaz ve petrol değil, elektrik sektöründe de. Oradaki ilişkilerin, çevremizdeki ülkelerde enerji ilişkilerin tanımlanacağı ve sonra çimentosunun atılacağı, yıllar boyu öyle devam edeceği bir dönem olacak. Bu 5 yılda dinamik bir politikayı izlemek, ülkenin, Türkiye’nin enerji konusundaki önümüzdeki on yıllarca enerji konusundaki gelişmelerin nasıl olacağı konusunda ciddi bir kazanç olacak diye düşünüyorum.

Önceki ve Sonraki Haberler